Pulpety z gotowanego mięsa w sosie śmietanowo koperkowym

4.41 (193 ocen)

  • 20 min

Dobry pomysł na pozostałości po świątecznym stole

  • 20 min

Składniki:

  • ok 300 g gotowanego mięsa z kurczaka (mogą być pozostałości po faszerowanym kurczaku świątecznym, gotowanym z rosołu, czy nawet duszonym kurczaku)
    1 jajko
    1 kajzerka namoczona w mleku
    1 mała cebula
    2 ząbki czosnku lub 1 większy
    1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
    1 łyżeczka posiekanej bazylii
    2 łyżki posiekanego koperku
    ok 150 ml śmietanki
    ok. 250-300 ml rosołu (może być z dnia poprzedniego)
    sól, pieprz,
    mąka do obtaczania pulpetów
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

4.41 (193 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Pulpety z gotowanego mięsa w sosie śmietanowo koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane mięso z kurczaka zmielić w maszynce razem z namoczoną w mleku i odciśniętą kajzerką, cebulą i czosnkiem. Do masy dodać żółtko, natkę pietruszki, bazylię, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Białko jajka ubić na sztywno i dodać do masy mięsnej, wymieszać. Z powstałej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą obtaczać w mące i zrumienić na maśle. Zrumienione z każdej strony pulpety zalać rosołem. Rosół powiniem przykrywać 3/4 wysokości pulpetów. Doprowadzić je do wrzenia i gotować ok 15 minut. Potem dodać tyle śmietanki aby pulpety były całkowicie przykryte sosem. Doprowadzić śmietanowy sos do wrzenia i znów gotować ok 15 minut. Jeśli sos jest zbyt rzadki zagęścić go odrobiną mąki, dodać koperek i pogotować chwilkę.

Porady

Zamiast mięsa drobiowego można użyć mięsa wieprzowego np. z pieczeni a rosół zastąpić bulionem warzywnym

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować