ok 300 g gotowanego mięsa z kurczaka (mogą być pozostałości po faszerowanym kurczaku świątecznym, gotowanym z rosołu, czy nawet duszonym kurczaku)
1 jajko
1 kajzerka namoczona w mleku
1 mała cebula
2 ząbki czosnku lub 1 większy
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka posiekanej bazylii
2 łyżki posiekanego koperku
ok 150 ml śmietanki
ok. 250-300 ml rosołu (może być z dnia poprzedniego)
sól, pieprz,
mąka do obtaczania pulpetów
2 łyżki masła
Pulpety z gotowanego mięsa w sosie śmietanowo koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowane mięso z kurczaka zmielić w maszynce razem z namoczoną w mleku i odciśniętą kajzerką, cebulą i czosnkiem. Do masy dodać żółtko, natkę pietruszki, bazylię, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Białko jajka ubić na sztywno i dodać do masy mięsnej, wymieszać. Z powstałej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą obtaczać w mące i zrumienić na maśle. Zrumienione z każdej strony pulpety zalać rosołem. Rosół powiniem przykrywać 3/4 wysokości pulpetów. Doprowadzić je do wrzenia i gotować ok 15 minut. Potem dodać tyle śmietanki aby pulpety były całkowicie przykryte sosem. Doprowadzić śmietanowy sos do wrzenia i znów gotować ok 15 minut. Jeśli sos jest zbyt rzadki zagęścić go odrobiną mąki, dodać koperek i pogotować chwilkę.
Porady
Zamiast mięsa drobiowego można użyć mięsa wieprzowego np. z pieczeni a rosół zastąpić bulionem warzywnym
Komentarze