Pulpety z dziczyzny i drobiu

0 (0 ocen)

  • 20 min

Dziczyzna nie jest w Polsce zbyt popularna, a szkoda, bo potrawy z niej przygotowane są przepyszne. Ja proponuję ją dzisiaj w mało tradycyjnej formie pulpetów.

  • 20 min

Składniki:

  • 40 dag dziczyzny
    1 średnia pierś z kurczaka
    1 mała cebula
    3 średnie ząbki czosnku
    1 woreczek dzikiego ryżu
    1/2 szklanki ryżu długoziarnistego
    10 ziaren jałowca
    1 jajko
    3 łyżki razowej bułki tartej
    sól
    pieprz biały i czarny

Pulpety z dziczyzny i drobiu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oba rodzaje ryżu gotujemy w lekko osolonej wodzie osobno- każdy około 10 minut, hartujemy zimną wodą, odcedzamy. Mięso mielimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Do zmielonego mięsa dodajemy cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą i rozgniecione w moździerzu ziarna jałowca. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy zgrabne nieduże kulki, które obtaczamy w obu zmieszanych rodzajach ryżu. Parujemy w parowarze około 20 minut. Podajemy np. z sosem koperkowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy