Dziczyzna nie jest w Polsce zbyt popularna, a szkoda, bo potrawy z niej przygotowane są przepyszne. Ja proponuję ją dzisiaj w mało tradycyjnej formie pulpetów.
20 min
Składniki:
40 dag dziczyzny
1 średnia pierś z kurczaka
1 mała cebula
3 średnie ząbki czosnku
1 woreczek dzikiego ryżu
1/2 szklanki ryżu długoziarnistego
10 ziaren jałowca
1 jajko
3 łyżki razowej bułki tartej
sól
pieprz biały i czarny
Pulpety z dziczyzny i drobiu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oba rodzaje ryżu gotujemy w lekko osolonej wodzie osobno- każdy około 10 minut, hartujemy zimną wodą, odcedzamy. Mięso mielimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Do zmielonego mięsa dodajemy cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą i rozgniecione w moździerzu ziarna jałowca. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy zgrabne nieduże kulki, które obtaczamy w obu zmieszanych rodzajach ryżu. Parujemy w parowarze około 20 minut. Podajemy np. z sosem koperkowym.
Komentarze