Pulpety z brokułem w sosie brokułowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuł gotować przez 3 minuty, zahartować w zimnej wodzie, podzielić na różyczki.
Opłukane mięso oddzielić od kości, oczyścić i pokroić na kawałki.
Szalotki i marchewkę obrać pokroić w krążki.
Mięso razem z szalotką pulsacyjne posiekać w robocie kuchennym ( częścią tnącą ). Potem dodać marchewkę, jajko, kaszę manną i dokładnie posiekać.
Na koniec doprawić solą, pieprzem i roztartymi ziołami.
Zwilżonymi w wodzie rękami uformować kule, rozpłaszczyć, nałożyć kawałek brokuła i zlepić. Obtoczyć w dużej ilości mąki.
GOTOWAĆ OK. 15 MINUT w osolonej wodzie ( tylko tyle żeby przykryła pulpety ) razem z pozostałym brokułem, warzywami i zielem angielskim.
Pulpety wyjąć, warzywa z niewielką ilością wywaru zmiksować i z powrotem przelać do saganka.
Sos doprawić zahartowaną śmietaną z mąką. Przed podaniem pulpety podgrzać w sosie.
Podawać z ziemniakami.
Komentarze