Pulpety z brokułem w sosie brokułowym

5 (1 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Pulpety pochodzą z Włoch, mogą być spożywane samodzielnie lub jako dodatek do zup, sosów. Ja proponuję pulpety a brokułem w sosie brokułowym.

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • pierś kurczaka ok. 700 g
    2 szalotki
    1 cienka marchewka ok. 55 g
    1 brokuł minimum 1/2 kg
    kasza manna 1,5 łyżki ok.20 g
    1 jajko
    lubczyk
    listki suszonego selera
    sól
    do sosu : śmietana 18 % ok.120 ml
    mąka pszenna 1-1,5 łyżki
    warzywa suszone ( marchew, pietruszka, pop, seler )
    ziele angielskie 5 ziarenek
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pulpety z brokułem w sosie brokułowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuł gotować przez 3 minuty, zahartować w zimnej wodzie, podzielić na różyczki.
    Opłukane mięso oddzielić od kości, oczyścić i pokroić na kawałki.
    Szalotki i marchewkę obrać pokroić w krążki.
    Mięso razem z szalotką pulsacyjne posiekać w robocie kuchennym ( częścią tnącą ). Potem dodać marchewkę, jajko, kaszę manną i dokładnie posiekać.
    Na koniec doprawić solą, pieprzem i roztartymi ziołami.
    Zwilżonymi w wodzie rękami uformować kule, rozpłaszczyć, nałożyć kawałek brokuła i zlepić. Obtoczyć w dużej ilości mąki.
    GOTOWAĆ OK. 15 MINUT w osolonej wodzie ( tylko tyle żeby przykryła pulpety ) razem z pozostałym brokułem, warzywami i zielem angielskim.
    Pulpety wyjąć, warzywa z niewielką ilością wywaru zmiksować i z powrotem przelać do saganka.
    Sos doprawić zahartowaną śmietaną z mąką. Przed podaniem pulpety podgrzać w sosie.
    Podawać z ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować