Pulpety z brokuła

4.45 (183 ocen)

  • 35 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pulpety z brokułu z dodatkiem sera żółtego to pyszne i zdrowe pulpety dla osób, które szukają alternatywy dla mięsnych dań. Smakują wyśmienicie podawane same z sosem czosnkowym lub jako dodatek do dania obiadowego.

  • 35 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 duży brokuł
    150 g sera żółtego np.: cheddar lub mozzarella
    3 jajka
    ½ szklanki bułki tartej
    ½ cebuli czerwonej
    3 ząbki czosnku
    Natka pietruszki
    Przeprawy: oregano, tymianek, papryka wędzona słodka, ostra, sól i pieprz
    Oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

4.45 (183 ocen)

Pulpety z brokuła - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Brokuł wkładamy do gotującej wody i chwilkę gotujemy około 2-3min.
    2. Odcedzamy brokuł i następnie główkę brokułu siekamy drobno i przekładamy do dużej miski.
    3. Dodajemy starty na dużych oczkach ser żółty i posiekaną cebulę.
    4. Dosypujemy bułkę tartą oraz jajka.
    5. Siekamy natkę pietruszki i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
    6. Dodajemy przyprawy do smaku.
    7. Wszystko dokładanie mieszamy w misce.
    8. Masę formułujemy w kulki i przekładamy do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy pulpety oliwą z oliwek.
    9. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200stopni i pieczemy około 20-25minut. Do zbrązowienia się pulpetów.
    10. Może pulpety również usmażyć na patelni.
    11. Podajemy z sosem czosnkowym lub jako dodatek do obiadu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować