Pulpety z brokułu z dodatkiem sera żółtego to pyszne i zdrowe pulpety dla osób, które szukają alternatywy dla mięsnych dań. Smakują wyśmienicie podawane same z sosem czosnkowym lub jako dodatek do dania obiadowego.
35 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
1 duży brokuł
150 g sera żółtego np.: cheddar lub mozzarella
3 jajka
½ szklanki bułki tartej
½ cebuli czerwonej
3 ząbki czosnku
Natka pietruszki
Przeprawy: oregano, tymianek, papryka wędzona słodka, ostra, sól i pieprz
Oliwa z oliwek
Pulpety z brokuła - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Brokuł wkładamy do gotującej wody i chwilkę gotujemy około 2-3min.
2. Odcedzamy brokuł i następnie główkę brokułu siekamy drobno i przekładamy do dużej miski.
3. Dodajemy starty na dużych oczkach ser żółty i posiekaną cebulę.
4. Dosypujemy bułkę tartą oraz jajka.
5. Siekamy natkę pietruszki i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
6. Dodajemy przyprawy do smaku.
7. Wszystko dokładanie mieszamy w misce.
8. Masę formułujemy w kulki i przekładamy do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy pulpety oliwą z oliwek.
9. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200stopni i pieczemy około 20-25minut. Do zbrązowienia się pulpetów.
10. Może pulpety również usmażyć na patelni.
11. Podajemy z sosem czosnkowym lub jako dodatek do obiadu.
Komentarze