Pulpety wieprzowo-drobiowe w sezamie

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wszyscy, którzy mnie znają wiedzą, że uwielbiam eksperymentować w kuchni... A ten przepis jest tego dowodem- bardzo udanym :)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - łopatka wieprzowa: 35 dekagramów
    - pierś z kurczaka: 25 dekagramów
    - cebula (średnia): 1 sztuka
    - dziki ryż (woreczek): 1 sztuka
    - ryż długoziarnisty: 0.5 szklanki
    - jajko kurze, (lub 2 mniejsze): 1 sztuka
    - bułka tarta (czubata): 3 łyżki
    - sól i pieprz (do smaku): 1 sztuka
    - czarny sezam (do panierowania pulpetów- około 10 dag): 1 opakowanie

Pulpety wieprzowo-drobiowe w sezamie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy około 10 minut w lekko osolonej wodzie- każdy osobno, hartujemy zimną wodą, odcedzamy.
  • 2. Łopatkę i pierś z kurczaka mielimy. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, jajko, bułkę tartą oraz ostudzony ryż. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Z masy formujemy niewielkie pulpety, które obtaczamy dokładnie w czarnym sezamie.
  • 4. Parujemy w parowarze około 20 minut. Doskonale się komponują z sosem czosnkowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy