Pulpety wieprzowe w sosie pomidorowo-paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.mięso mielone mieszamy z odciśnięta z mleka kajzerką ,jajkiem,solą,pieprzem,czosnkiem i cebulą obraną i startą na tarce o grubych oczkach .Wyrabiamy dokładnie rękoma
2.z mięsa formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego
3.uformowane pulpeciki obtaczamy w mące
4.pulpeciki gotujemy w wodzie osolonej ,z dodatkiem łyżki oleju zielem angielskim i liściem laurowym .Po wypłynięciu ok 10 minut
5.Do garnka wlewamy ok litr wody rozpuszczamy dwa sosy,na tarce o grubych oczkach ścieramy marchewkę , cebulę i paprykę (wcześniej obrane i umyte) przekładamy do garnka z sosem , gotujemy na małym ogniu ok 10 min. Do sosu przekładamy pulpety i gotujemy ok 10 min pod koniec gotowania dorzucamy posiekany koperek , Podajemy z ziemniakami lub ryżem.
Komentarze