pulpety wieprzowe w sosie pomidorowo-paprykowym

0 (0 ocen)

  • 35 min

pomysł na mięso mielone ,mała odmiana od tzw kotletów mielonych ,polecam każdemu moja rodzina uwielbia tą potrawę

  • 35 min

Składniki:

  • 500 g wieprzowego mięsa mielonego
    cebula
    jajko
    czosnek mielony
    sól
    pieprz
    pół małej kajzerki namoczonej w mleku



    2 sosy pomidorowo paprykowe
    marchewka
    papryka np czerwona
    mała cebula
    garść siekanego koperku

    dodatkowo:
    łyżka oleju
    pół łyżki soli
    ziele angielskie
    liść laurowy
    mąka pszenna do obtoczenia pulpecików

Pulpety wieprzowe w sosie pomidorowo-paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0sev8sy 1. mięso mielone mieszamy z odciśnięta z mleka kajzerką ,jajkiem,solą,pieprzem,czosnkiem i cebulą obraną i startą na tarce o grubych oczkach .Wyrabiamy dokładnie rękoma
  • image-08b1kp9 2. z mięsa formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego
  • image-1n33nxh 3. uformowane pulpeciki obtaczamy w mące
  • image-11dfoy1 4. pulpeciki gotujemy w wodzie osolonej ,z dodatkiem łyżki oleju zielem angielskim i liściem laurowym .Po wypłynięciu ok 10 minut
  • image-01b1qw0 5. Do garnka wlewamy ok litr wody rozpuszczamy dwa sosy,na tarce o grubych oczkach ścieramy marchewkę , cebulę i paprykę (wcześniej obrane i umyte) przekładamy do garnka z sosem , gotujemy na małym ogniu ok 10 min. Do sosu przekładamy pulpety i gotujemy ok 10 min pod koniec gotowania dorzucamy posiekany koperek , Podajemy z ziemniakami lub ryżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy