Pulpety w sosie z kurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mięsa mielonego wbiłam jajko, dosypałam bułkę tartą, przecisnęłam przez praskę ząbek czosnku.
Cebulkę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na odrobinie masła.
Posiekałam 1 łyżkę natki pietruszki. Cebulę i natkę dodałam do mięsa.
Przyprawiłam do smaku, wyrobiłam ręcznie masę i formowałam kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Obtaczałam w mące i smażyłam na złoto brązowy kolor na maśle.
Kiedy pulpety zarumieniły się podlałam wszystko 3/4 szklanki wody i gotowałam ok. 10-15 minut, dotąd aż woda częściowo odparuje.
W drugim naczyniu rozpuściłam masło i podsmażyłam cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodałam umyte wcześniej kurki i smażyłam aż kurki puszczą sok i wodę.
Po ok. 10 minutach podlałam śmietanką i chwilę jeszcze podgrzewałam na małym ogniu.
Dosypałam 1 łyżkę natki pietruszki i posoliłam odrobinę.
Sos kurkowy przelałam do pulpetów, wymieszałam i odstawiłam na kilka minut ( można jeszcze odrobinę całość podgrzać).
Komentarze