Pulpety w sosie teriyaki z sałatką z ogórka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na pulpety dobrze wyrobić w ręku, uformować małę kulki. Wyłożyć pulpety na blachę pokrytą folią lub papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni- piec ok 30 minut aż się zarumienią.
Podczas pieczenia klopsików przygotować sałatkę z ogórka – pokroić ogórki na plasterki i zalać sosem ( wymieszane pozostałe składniki) – odstawić do lodówki.
Ugotować ryż.
Przygotować sos teryiaki: zmieszać w garnku sos sojowy, wodę cukier, ocet winny i olej sezamowy- gotować kilka minut na małym ogniu. W szklance wymieszać cornstarch z odrobiną wody i dodać do sosu – gotować aż całość zgęstnieje, na końcu dodać ziarna sezamu.
Do przygotowanego sosu dodać upieczone klopsiki i obtoczyć je sosem.
Podawać z ryżem jaśminowym, posypane szczypiorkiem i sałatką z ogórka.
Komentarze