Pulpety w sosie śmietanowo-porowym

4.5 (156 ocen)

  • Średni

Bardzo smaczny sos.Inny pomysł na obiad:)

  • Średni

Składniki:

  • - mięso mielone wieprzowe: 500 gramów
    - Por duży (biała część): 1 sztuka
    - bułka tarta: 2 łyżki
    - masło: 35 gramów
    - woda: 1 litr
    - kostki rosołowe drobiowe: 2 sztuki
    - Serki topione trójkaty mogą być różne smaki (Można użyć również innych serków topionych np.w kiełbasce lub prostokątów.Oczywiście w mniejszej ilości około 1,5 sztuki.): 6 sztuk
    - mąka: 3 łyżki
    - sól do smaku około: 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pulpety w sosie śmietanowo-porowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pulpety 1. Mięso mielone mieszamy z bułką tartą.solimy do smaku.Formujemy pulpeciki.
  • 2. Wodę zagotowujemy,dodajemy kostki rosołowe.Rozpuszczamy.Wrzucamy pulpeciki,gotujemy około 10 min.
  • Por 3. W międzyczasie podsmażamy na maśle por ,odrobinę solimy.
  • 4. Po 10 minutach gotowania pulpecików dorzucamy do nich podsażony por.Mieszamy.Odlewamy troche wywaru po to by rozpuścić serki topione.Gdy serki są już bez grudek wlewamy do pulpetów.Mieszamy.Caly czas gotujemy.
  • 5. Mąkę rozpuszczamy w niewielkiej ilości zimnej wody tak aby nie zrobiły się grudki.Sos zageszczamy.Podajemy z ziemniakami i surówka najlepiej z buraczków.Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować