- mięso mielone wieprzowe: 500 gramów
- Por duży (biała część): 1 sztuka
- bułka tarta: 2 łyżki
- masło: 35 gramów
- woda: 1 litr
- kostki rosołowe drobiowe: 2 sztuki
- Serki topione trójkaty mogą być różne smaki (Można użyć również innych serków topionych np.w kiełbasce lub prostokątów.Oczywiście w mniejszej ilości około 1,5 sztuki.): 6 sztuk
- mąka: 3 łyżki
- sól do smaku około: 0.5 łyżeczki
Pulpety w sosie śmietanowo-porowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone mieszamy z bułką tartą.solimy do smaku.Formujemy pulpeciki.
2.Wodę zagotowujemy,dodajemy kostki rosołowe.Rozpuszczamy.Wrzucamy pulpeciki,gotujemy około 10 min.
3.W międzyczasie podsmażamy na maśle por ,odrobinę solimy.
4.Po 10 minutach gotowania pulpecików dorzucamy do nich podsażony por.Mieszamy.Odlewamy troche wywaru po to by rozpuścić serki topione.Gdy serki są już bez grudek wlewamy do pulpetów.Mieszamy.Caly czas gotujemy.
5.Mąkę rozpuszczamy w niewielkiej ilości zimnej wody tak aby nie zrobiły się grudki.Sos zageszczamy.Podajemy z ziemniakami i surówka najlepiej z buraczków.Smacznego:)
Komentarze