Pulpety w sosie śmietanowo - musztardowym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Nie wiem jak u was ale u nas jest taki upał że nic się nie chce jednak obiad trzeba zjeść dlatego dziś postanowiłam przygotować bardzo prosty i szybki w wykonaniu obiad a mianowicie przygotowałam pulpety w sosie do makaronu. Makaron najlepszy swojski, ale nie chciało mi się go robić z powodu upałów, dlatego poszłam na łatwiznę i ugotowałam kupny taki, który uwielbiam.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • składniki na pulpety :

    550 g mięsa z łopatki,

    2,5 średniego ząbka czosnku,

    10 małych świeżych gałązek lubczyka,

    5 łyżek bułki tartej,

    1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego,

    0,5 łyżki soli,

    2 łyżki mąki do obtoczenia pulpetów

    składniki na sos :

    300 ml wody,

    1 łyżka suszonej włoszczyzny,

    3 ziarenka ziela angielskiego,

    1 liść laurowy,

    0,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,

    2 łyżki oleju,

    2 czubate łyżki śmietany 18 %,

    1 łyżka musztardy sarepskiej,

    1 mały pęczek świeżego kopru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Pulpety w sosie śmietanowo - musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pulpety 1. Przygotować mięso z łopatki, pokroić je na mniejsze kawałki i zmielić przez maszynkę o drobnych oczkach razem z czosnkiem lub użyć gotowego mięsa mielonego. Do zmielonego mięsa dodać pokrojony drobno lubczyk, bułkę tartą, sól, pieprz oraz całe jajko. Całość wyrobić za pomocą rąk do połączenia się wszystkich składników ze sobą
  • pulpety 2. Gdy już mamy przygotowane mięso na pulpety do salaterki wsypać mąkę, w dłoniach formować małe pulpety obtoczyć je w przygotowanej mące i wszystkie ułożyć na desce do krojenia ( z podanych składników wyszło mi 19 pulpecików ). Na patelnię wlać dwie łyżki oleju rozgrzać go, ułożyć przygotowane pulpety i na wolnym ogniu podsmażyć je na lekko brązowy kolor.
  • pulpety 3. Jak już mamy podsmażone pulpety wstawić do garnka wodę dodać suszoną włoszczyznę, ziela angielskie, liść laurowy oraz przyprawę uniwersalną, całość lekko zagotować następnie ułożyć podsmażone pulpety i pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu dusić. W międzyczasie do salaterki dodać śmietanę, musztardę oraz pokrojony koper i 15 łyżek gorącego wywaru z pulpetów, całość rozmieszać na jednolitą masę aby nie było grudek.
  • pulpety 4. Przygotowane pulpety podałam z ugotowanym osobno makaronem oraz z surówką z chili którą robiłam latem tamtego roku. Pulpety wyszły bardzo smaczne i miękkie nie są zbite. Synowi tak posmakowały że zjadł aż osiem sztuk ale to dobrze bo to oznaka że bardzo mu smakowały a ja bardzo zadowolona. Takie pulpety mogą również być jako dodatek do ziemniaków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować