jedno z ulubionych dań mojej córci.no nie licząc niedzielnego rosołu :-)
60 min
Składniki:
masa na pulpety:0.5 kg mięsa mielonego,1 jajko,sól,pieprz,łyżka śmietany 18%,łyżka musztardy stołowej,2-3 łyżki bułki tartej,cebula,łyżka masła,mąka do oprószenia.
sos;1 l. rosołu,4-5 łyżek śmietany 18%,serek topiony ziołowy,pęczek koperku.
Pulpety w sosie śmietanowo-koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.cebulkę drobniutko pokroić i zeszklić na masełku.składniki na masę połączyć i dodać cebulkę dobrze wyrobić masę. formować pulpety i oprószyć mąką.
do gotującego się rosołu delikatnie włożyć pulpety.gotować ok.30 min.czasami lekko mieszając.gdy pulpety będą miękkie dodać serek topiony rozpuszczony w śmietanie i posiekany koperek.całość gotować aż sos zacznie gęstnieć ok.15-20 min. przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Porady
potrawę podaję z kaszą gryczana i buraczkami własnej roboty albo ogórkami kiszonymi. hm.... pycha.
Komentarze