Pulpety w sosie śmietanowo-koperkowym

  • wyświetlono: 549 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Takie pulpety chodziły mi po głowie już jakiś czas, bo kojarzą się z dzieciństwem i klasycznym sosem zagęszczonym mąką i kwaśną śmietaną. Ja przygotowałam je trochę po swojemu.

dusia mala
  • 50min

Składniki

0,5 kg mięsa mielonego
jajko
cebula
sucha bułka (namoczona w mleku)
2 łyżki kaszy manny
mąka do obtoczenia
woda
sól, pieprz, zielona czubryca
300 ml śmietanki 30%
pęczek koperku
sól, pieprz do smaku

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Pulpety w sosie śmietanowo-koperkowym

  • 1. Do mięsa dodać pokrojoną cebulę, jajko, namoczoną bułkę, kaszę i przyprawy.
    Formować pulpety, obtoczyć je w mące.
    Do garnka wlać wodę, osolić ją, zagotować - po zagotowaniu włożyć pulpety i gotować je 20 minut na niewielkim ogniu.
    W drugim rondlu zagotować śmietankę, dodać posiekany koperek, doprawić do smaku.
    Gotowe pulpety wyjąć z wody, a na talerzu polać sosem śmietanowo-koperkowym.
    Podawać z ziemniakami lub makaronem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniamoj_niedzielny_obiadpulpetyklopsy
 

Komentarze

Podobne przepisy

Domowe pulpety w sosie koperkowym

Dodane przez: Ewelina Marcin

Domowe pulpety w sosie koperkowym

Mięsne kuleczki czyli popularne...

image-156evgi

Dodane przez: monika016

Pulpety w sosie koperkowym

Tak przygotowane pulpety kojarzą...

Pulpety w sosie koperkowym

Dodane przez: Młoda mama

Pulpety w sosie koperkowym

Danie proste, dosyć szybkie, łatwe...

Pulpety w sosie koperkowym

Dodane przez: joanna30

Pulpety w sosie koperkowym

Pulpeciki wyszły bardzo delikatne....

Pulpety indycze w sosie koperkowym

Dodane przez: edytaha

Pulpety indycze w sosie koperkowym

Lekkie, gotowane w koperkowym sosie...

Pulpeciki w sosie śmietano-koperkowym

Dodane przez: łyżeczka

Pulpeciki w sosie śmietanowo-koperkowym

To danie jest świetną alternatywą...