Pulpety w sosie porowym

4.42 (161 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem studentką, prowadzę kulinarnego bloga.

Składniki:

  • ● 25 dag mięsa mielonego (drobiowe lub wieprzowo- wołowe)
    ● jajko
    ● 1,5 łyżki posiekanej natki pietruszki
    ● 3 łyżki bułki tartej
    ● 1,5 l bulionu
    ● sól, pieprz
    Na sos:
    ● duża biała część pora
    ● łyżka chrzanu
    ● 50 ml śmietanki 30-proc.
    ● sól, pieprz
    ● 2 łyżki masła
    ● mała marchewka
    ● łyżka mąki
Wystaw ocenę:

4.42 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Pulpety w sosie porowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mieszamy z jajkiem,
    natką, bułką tartą, solą
    i pieprzem. Formujemy 10
    kulek. Gotujemy w bulionie
    ok. 30 minut. Wyjmujemy.
  • 2. Robimy sos: pora przecinamy
    wzdłuż na pół, a następnie
    kroimy w paski. Marchewkę
    obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Warzywa smażymy 5 minut
    na maśle. Posypujemy mąką.
    Wlewamy 250 ml bulionu
    z pulpetów i gotujemy 10 minut.
    Następnie dodajemy pulpety,
    śmietankę, chrzan
    i dokładnie mieszamy. Doprawiamy
    solą i pieprzem
    i dusimy jeszcze 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_11-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować