Pulpety w sosie pomidorowym z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do gorącego wywaru wrzucamy obrana i pokrojoną w plasterki marchewką. Gdy marchewka zmięknie dodajemy przecier pomidorowy, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier, sól, pieprz. I wszystko razem chwile zagotowujemy. Odstawiamy z ognia.
2.Bułkę rozkruszamy i zalewamy mlekiem by zmiękła.
3.Potem dodajemy mięso mielone, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, mąki oraz jako. Wyrabiamy masę by wszystkie składniki dobrze się połączyły.
4.Formujemy pulpeciki i obtaczamy je w mące.
5.Gotowe pulpeciki obsmażamy na rumiano i wrzucamy do sosu.
6.Dodajemy kukurydze oraz groszek i na małym ogniu pod przykryciem 10 min dusimy.
7.W tym czasie na pozostałości oleju i mąki z obtaczania przygotowujemy zasmażkę III stopnia, którą dodajemy powoli i dokładnie mieszając do sosu. Gotujemy jeszcze ok 3 min. i gotowe.
Porady
Ja podałam z ryżem ( Ryż dziki & parboiled ), ugotowanym na sypko oraz buraczkami z chrzanem. Idealnie smakują również z kaszą jak i ziemniakami.
Komentarze