Pulpety w sosie pomidorowym z lubczykiem i kapusta gotowana w mleku z bułką tartą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pysznie zdrowo , wiejsko

  • 60 min

Składniki:

  • 300 g mięsa mielonego
    1 jajko
    2 kromki chleba czerstwego
    sól
    pieprz
    pieprz ziołowy
    szczypta oregano
    szczypta lubczyku

    sos
    pół cebuli
    1 łyżka masła
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 szkl wody
    2 łyżki mąki
    sól
    pieprz
    szczypta lubczyku
    szczypta oregano
    1 łyżeczka cukru

    pół główki młodej kapusty
    1 szkl mleka
    bułka tarta do panierowania i do smażenia
    tłuszcz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pulpety w sosie pomidorowym z lubczykiem i kapusta gotowana w mleku z bułką tartą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone wymieszać z przyprawami, dodać drobno posiekaną cebulę i pokruszony dokładnie chleb oraz jajko, wyrobić masę , formować pulpeciki wielkości brzoskwinki i panierować w bułce tartej.
    Drugą połówkę cebuli drobniutko posiekać i w rondlu podsmażyć na maśle, dodać wodę rozmieszaną z mąką i koncentrat pomidorowy, przyprawić do smaku i zagotować ciągle mieszając. Pulpety krótko obsmażyć dookoła i wrzucić do sosu. Gotować ok 10 -12 min. delikatnie mieszając.

    Kapustę pokroić na 3 części, spiąć szpikulcem by się nam nie rozpadła . Zagotować wodę z mlekiem 1:1 dodać soli i cukru. Włożyć kawałki kapusty i gotować ok 10-15 min. Wyjąć ostrożnie z wywaru. osączyć. Na patelni rozgrzać dwie łyżki smalcu dodać 3 łyżki bułki tartej i przyrumienić. Polać kapustę. Danie podawać z młodymi ziemniaczkami z koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować