Pulpety w sosie pomidorowym z fasolką

0 (0 ocen)

Pyszny syty obiad dla całej rodziny pulpety z sezonową fasolką

Składniki:

  • 30 dag mięsa mielonego
    pół cebuli
    jajko
    ziele angielskie
    mąka
    2 ząbki czosnku
    0,5 kg młodych ziemniaków
    0,5 kg fasolki szparagowej
    kostka rosołowa
    1/2 pory
    1 marchewka
    koperek
    przyprawy: sól, pieprz, przyprawa uniwersalna

Pulpety w sosie pomidorowym z fasolką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pulpety 3 1. 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w posolonej wodzie.
    2. W osobnym garnku również gotujemy w posolonej wodzie fasolkę.
    3. Do miski dodajemy: mięso, jajko, cebulę pokrojoną w kostkę, sól, pieprz, przyprawa uniwersalna i wyciśnięty czosnek i troszkę mąki. Wszystko mieszamy i robimy średniej wielkości kulki, następnie obtaczamy w mące.
    4. Gotujemy wodę (około 1l) z bulionem kostka rosołowa, ziele angielskie, pieprz oraz z pokrojoną w paski porą i marchewką.
    5. Do gotującej się wody wrzucamy pulpety, żeby były zanurzone. Gotujemy 15-20 minut na koniec dodajemy troszkę mąki, żeby sos zgęstniał.
    6. Ziemniaki i fasolkę podajemy z masłem

Porady

Do sosu można użyć gotowy bulion z rosołu. A do fasolki dodać dużo masła i wcisnąć dwa ząbki czosnku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy