Pulpety w sosie pomidorowym z cukinią

0 (0 ocen)

  • 60 min

Tak przygotowane pulpety są delikatne i niesamowite w smaku.

  • 60 min

Składniki:

  • 250 g łopatki wieprzowej
    1 duża cebula
    1/2 łyżeczki majeranku
    1/4 łyżeczki pieprzu
    1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
    mąka
    2 łyżki oleju
    250 ml bulionu warzywnego
    250 ml passaty pomidorowej
    1 łyżeczka czosnku staropolskiego
    1 szczypta mielonego cynamonu
    1 mała cukinia
    cukier
    sól, pieprz

Pulpety w sosie pomidorowym z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielimy na średniej wielkości oczkach. Do mięsa dodajemy posiekaną cebulę, przyprawy ( majeranek, sól, ¼ łyżeczki pieprzu, ½ łyżeczki pieprzu ziołowego) i kilka łyżek zimnej wody. Masę mięsną dokładnie wyrabiamy i formujemy z nich pulpety ( wielkość i kształt zależą od naszych preferencji). Pulpety obtaczamy w mące, podsmażamy na rozgrzanym oleju ( z każdej strony) i zalewamy gorącym bulionem. Całość chwilę podgrzewamy, dodajemy passatę razem z cynamonem i czosnkiem staropolskim. Po 15 minutach wrzucamy pokrojoną w kostkę cukinię. Gotujemy na średnim ogniu ( bez przykrycia ) do uzyskania przez nas ulubionej gęstości sosu. Do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy