Pulpety w sosie pomidorowym oraz buraczki na ciepło z rodzynkami

0 (0 ocen)

mniam

Składniki:

  • Pulpety:

    250 g mięsa mielonego
    1 mała bułka namoczona w mleku
    1 żółtko
    bułka tarta
    pęczek pietruszki
    przyprawa do mięsa mielonego
    1 cebulka
    puszka pomidorów w puszce lub przecier pomidorowy w kartonie
    oliwki zielone
    oliwa, liść laurowy, ziele ang, sól i pieprz

    Buraczki:
    8 buraków
    2 łyżki chrzanu
    1-2 kwaskowe jabłka
    masło
    śmietanka 30
    2 kopiaste łyżki rodzynek
    mleko sól cukier pieprz sok z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pulpety w sosie pomidorowym oraz buraczki na ciepło z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pulpety:

    Mięso doprawiamy solą, pieprzem. Dajemy połowę posiekanego pęczka pietruszki, namoczoną i odciśniętą w mleku bułkę, żółtko i wyrabiamy. Doprawiamy przyprawą. Cebule drobno kroimy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy pomidory i gotujemy na wolnym ogniu 10-15 min. doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ziele i liścia laurowego. Dodajemy troszkę cukru do smaku.
    Mięso formujemy w kulki obtaczamy w mące lub bułce tartej i obsmażamy na oleju.
    Do gotującego się sosu wrzucamy pulpety. Dusimy 20 min. Na koniec kroimy zielone oliwki i dodajemy do sosu.


    Buraczki:
    Buraki pieczemy 180 stopni do miękkości. Lub gotujemy buraki w wodzie. Przestudzone i obrane ścieramy na drobnej tarce lub rozbijamy w malakserze. Rodzynki moczymy we wrzątku. Jabłka obieramy i ucieramy na tarce z dużymi otworami i skrapiamy sokiem z cytryny.
    Na łyżce masła podsmażamy jabłka. Gdy się zeszklą dodajemy buraki, odsączone rodzynki i chrzan. Smażymy razem. Doprawiamy cukrem, pieprzem, sokiem z cytryny i solą. Możemy dodać troszkę śmietanki. Podajemy bardzo ciepłe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować