Pulpety w sosie pomidorowym oraz buraczki na ciepło z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pulpety:
Mięso doprawiamy solą, pieprzem. Dajemy połowę posiekanego pęczka pietruszki, namoczoną i odciśniętą w mleku bułkę, żółtko i wyrabiamy. Doprawiamy przyprawą. Cebule drobno kroimy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy pomidory i gotujemy na wolnym ogniu 10-15 min. doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ziele i liścia laurowego. Dodajemy troszkę cukru do smaku.
Mięso formujemy w kulki obtaczamy w mące lub bułce tartej i obsmażamy na oleju.
Do gotującego się sosu wrzucamy pulpety. Dusimy 20 min. Na koniec kroimy zielone oliwki i dodajemy do sosu.
Buraczki:
Buraki pieczemy 180 stopni do miękkości. Lub gotujemy buraki w wodzie. Przestudzone i obrane ścieramy na drobnej tarce lub rozbijamy w malakserze. Rodzynki moczymy we wrzątku. Jabłka obieramy i ucieramy na tarce z dużymi otworami i skrapiamy sokiem z cytryny.
Na łyżce masła podsmażamy jabłka. Gdy się zeszklą dodajemy buraki, odsączone rodzynki i chrzan. Smażymy razem. Doprawiamy cukrem, pieprzem, sokiem z cytryny i solą. Możemy dodać troszkę śmietanki. Podajemy bardzo ciepłe.
Komentarze