Pulpety w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Danie lubiane nie tylko przez dzieci. Najczęściej podaję je w towarzystwie makaronu spaghetti.

  • 50 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok.300 g mielonej szynki wieprzowej
    1 mała cebula
    1 jajko
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 czerstwa kajzerka
    1 liść laurowy
    2-3 ziarenka ziela angielskiego
    1 łyżeczka lubczyku suszonego
    2-3 łyżki mąki
    czosnek granulowany
    sól
    pieprz
    olej do smażenia
    ok. 300 ml rosołu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pulpety w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suchą kajzerkę namoczyć w wodzie, odcedzić. Cebulkę drobno pokroić, podsmażyć na oleju, wystudzić. Do mięsa dodać odcedzoną kajzerkę, cebulkę, wbić jajko i doprawić czosnkiem, solą i pieprzem. Wyrobić mięso, wymieszać na jednolitą masę i formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Pulpety obtoczyć w mące, smażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Zalać rosołem lub wywarem mięsnym. Dodać koncentrat pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, sól i pieprz do smaku. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 30 minut, aż sos zgęstnieje, w razie potrzeby dolać wody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować