Pulpety w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Pyszne i delikatne pulpety w aksamitnym sosie pomidorowym,

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Pulpety:
    50 dag mięsa mielonego
    1 bułka kajzerka
    1 jajko
    sól, pieprz
    ząbek czosnku
    2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
    mąka do obtoczenia
    4 łyżki oleju
    Sos:
    500g passaty pomidorowej
    łyżeczka cukru
    sól, pieprz
    łyżeczka ziół prowansalskich
    ostra mielona papryka
    3 łyżeczki posiekanego szczypiorku

Pulpety w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przecier pomidorowy wlewamy do garnka , dodajemy cukier, zioła prowansalskie i podgrzewamy . Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą mieloną papryką. Bułkę moczymy w wodzie, odciskamy i dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko, doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i dokładnie wyrabiamy. Z masy formujemy pulpety, obtaczamy w mące i podsmażamy na oleju. Pulpety przekładamy do rondelka,zalewamy sosem i dusimy na małym ogniu około 20 minut. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy