Przepis na delikatne i soczyste w smaku pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym. Idealne na domowy obiad. Doskonale pasują do gotowanych ziemniaków, kasz, ryżu. Można je również podać z ulubioną surówką.
50 min
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
500 g mięsa mielonego z łopatki
1 cebulka ze szczypiorkiem
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz do smaku
papryka słodka i chili do smaku
3 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
1 łyżka natki pietruszki
1 l wody
2 łyżki mąki
Pulpety w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko i bułkę tartą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką i chili. Mieszamy. Cebulkę ze szczypiorkiem drobno siekamy, dodajemy do mięsa i dokładnie wyrabiamy. Formujemy kulki, obtaczamy w mące i wrzucamy do rondla z gotującą się wodą. Dodajemy liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, sól i gotujemy na małym ogniu przez 30 min. Posypujemy natką pietruszki. Podajemy z ziemniakami z wody lub ryżem.
Komentarze