Pulpety w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Przepis na delikatne i soczyste w smaku pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym. Idealne na domowy obiad. Doskonale pasują do gotowanych ziemniaków, kasz, ryżu. Można je również podać z ulubioną surówką.

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki
    1 cebulka ze szczypiorkiem
    1 jajko
    2 łyżki bułki tartej
    sól, pieprz do smaku
    papryka słodka i chili do smaku
    3 liście laurowe
    5 ziarenek ziela angielskiego
    1 łyżka natki pietruszki
    1 l wody
    2 łyżki mąki

Pulpety w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko i bułkę tartą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką i chili. Mieszamy. Cebulkę ze szczypiorkiem drobno siekamy, dodajemy do mięsa i dokładnie wyrabiamy. Formujemy kulki, obtaczamy w mące i wrzucamy do rondla z gotującą się wodą. Dodajemy liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, sól i gotujemy na małym ogniu przez 30 min. Posypujemy natką pietruszki. Podajemy z ziemniakami z wody lub ryżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy