Pulpety w sosie pieczarkowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Polecam przygotować do nich razowy makaron.

  • 60 min

Składniki:

  • ok. 50 dag mięsa z łopatki
    jajko
    1/2 szklanki bułki tartej
    szczypta soli
    łyżeczka papryki słodkiej
    szczypta pieprzu
    2 łyżeczki przyprawy grzybowej
    natka pietruszki
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki śmietany 18%
    mała marchew
    kawałek selera
    cebula
    olej
    kilka suszonych grzybów
    30 dag ugotowanych wcześniej pieczarek

Pulpety w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroję w kosteczkę i szklę na oleju. Dodaję do miesa. Marchew i selera trę na warzywnej tarce i mieszam z mięsem. Następnie wbijam jajko i dodaję bułkę tartą oraz przyprawy: po szczypcie soli i pieprzu, paprykę, łyżkę posiekanej natki oraz łyżeczkę przyprawy grzybowej. Zagniatam. Formuję małe pulpeciki które obsmażam na odrobinie oleju.

    Przekdaam je do garnka i zalewam gorącą wodą, tak by pokryła pulpety. Dodaję suszone grzyby, szczyptę soli i pozostałą przyprawę grzybową.

    Pieczarki kroję na ćwiartki i podsmażam na odrobinie oleju na złoty kolor. Całą zawartośc patelni przekładam go garnka. Gotuję na małym ogniu 30 minut. Przygotowuję zaprawę z mąki i śmietany, hartuję ja kilkoma łyżkami gorącego wywaru i dadaję do garnka. Mieszam. Posypuje natką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy