Pulpety w sosie pieczarkowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pulpety są bardzo smaczne.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kupiłam dzisiaj całą karkówkę i podwójny filet z kurczaka, z połowy porcji zrobiłam kotlety mielone smażone z reszty pulpety.
    Pulpety:
    Pół karkówki
    1 pojedyńczy filet z kurczaka
    1 cebula srednia
    1 jajko
    1 łyżka majonezu lub Mascarpone
    Czerstwa bułka namoczona w bulionie drobiowym i osączona
    przyprawa uniwersalna, pieprz mielony kolorowy
    Ew bułka tarta do zagęszczenia lub kasza manna
    Woda z dodatkiem kostki bulionowej drobiowej.
    Sos:
    1 cebula pokrojona w kostkę
    Szczypta cukru
    Ok. 25 dag pokrojonych pieczarek
    2 łyżki smietany
    Koperek posiekany ok. 1 łyżka
    1 listek laurowy
    2 ziarenka ziela angielskiego
    przyprawa uniwersalna i pierz mielony kolorowy
    1 szklanka bulionu drobiowego z 1 kostki bulionowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Pulpety w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. WYKONANIE PULPECIKÓW:
    Mięso, cebulę i bułkę zemleć, dodać jajko, majonez lub Mascarpone, przyprawy, wyrobić i formować pulpeciki.
    Zagotować wodę z kostką bulionową drobiową i wrzucić do niej pulpeciki, gotować kilkanaście minut, aż dojdą.
    WYKONANIE SOSU
    Cebulę zeszklić ze szczyptą cukru i przyprawy uniwersalnej, dodać pieczarki, podsmażyć, zmniejszyć ogień, dodać ziele i listek laurowy, poddusić.
    Wlać bulion, zagotować, włożyć pulpety osączone z wody, dodać smietanę i koperek. Gdy trzeba zagęścić mąką dodając ją wczesniej do smietany. Doprawić do smaku przyprawa uniwersalną i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować