Kupiłam dzisiaj całą karkówkę i podwójny filet z kurczaka, z połowy porcji zrobiłam kotlety mielone smażone z reszty pulpety.
Pulpety:
Pół karkówki
1 pojedyńczy filet z kurczaka
1 cebula srednia
1 jajko
1 łyżka majonezu lub Mascarpone
Czerstwa bułka namoczona w bulionie drobiowym i osączona
przyprawa uniwersalna, pieprz mielony kolorowy
Ew bułka tarta do zagęszczenia lub kasza manna
Woda z dodatkiem kostki bulionowej drobiowej.
Sos:
1 cebula pokrojona w kostkę
Szczypta cukru
Ok. 25 dag pokrojonych pieczarek
2 łyżki smietany
Koperek posiekany ok. 1 łyżka
1 listek laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
przyprawa uniwersalna i pierz mielony kolorowy
1 szklanka bulionu drobiowego z 1 kostki bulionowej
Pulpety w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.WYKONANIE PULPECIKÓW:
Mięso, cebulę i bułkę zemleć, dodać jajko, majonez lub Mascarpone, przyprawy, wyrobić i formować pulpeciki.
Zagotować wodę z kostką bulionową drobiową i wrzucić do niej pulpeciki, gotować kilkanaście minut, aż dojdą.
WYKONANIE SOSU
Cebulę zeszklić ze szczyptą cukru i przyprawy uniwersalnej, dodać pieczarki, podsmażyć, zmniejszyć ogień, dodać ziele i listek laurowy, poddusić.
Wlać bulion, zagotować, włożyć pulpety osączone z wody, dodać smietanę i koperek. Gdy trzeba zagęścić mąką dodając ją wczesniej do smietany. Doprawić do smaku przyprawa uniwersalną i pieprzem.
Komentarze