Pulpety w sosie koperkowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Delikatne mięso, a do tego pyszny kremowy sos.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • 50 dag mielonego mięsa mieszanego
    2 szklanki rosołu z kostki
    1 jajko
    4 łyżki mleka
    4 łyżki tartej bułki
    1/2 łyżeczki suszonego majeranku lub ziół prowansalskich
    2 pęczki zielonego koperku
    2 żółtka
    3/4 szklanki śmietany 22 %
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    sól
    pieprz

Pulpety w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tartą bułkę zalać mlekiem i odstawić do napęcznienia. Mięso dokładnie wymieszać z tartą bułką i jajkiem. Doprawić ziołami, solą oraz pieprzem. Rosół zagotować w garnku. Z mięsa formować niewielkie pulpeciki, wkładać do wrzącego rosołu i gotować na niewielkim ogniu 20 minut, a następnie wyjąć. Koperek drobno posiekać. Żółtka ubić ze śmietaną i przesianą mąką. Wymieszać z koperkiem i rosołem. Podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając do momentu gdy sos zgęstnieje. Włożyć do sosu pulpety i podawać najlepiej z ziemniaczkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy