Pulpety w sosie koperkowym

0 (0 ocen)

Uwielbiam pulpety w różnych sosach ten jest bardzo smaczny i sycący

Składniki:

  • 20 dag makaronu wstążki

    Pulpety:
    50 dag mięsa mielonego
    1 bułka kajzerka
    1 jajko
    sól, pieprz
    łyżeczka czosnku granulowanego
    2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
    mąka do obtoczenia
    4 łyżki oleju

    Sos :
    200 g śmietany 18%
    łyżeczka vegety
    1 trójkącik sera topionego śmietankowego
    2 łyżki mąki.
    pęczek koperku





Pulpety w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Bułkę moczymy w wodzie, odcedzamy i dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko, doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka i czosnkiem i dokładnie wyrabiamy. Z masy formujemy małe pulpety, obtaczamy w mące i podsmażamy na oleju.
  • 2. Pulpety przekładamy do rondelka, wlewamy szklankę wodę dodajemy łyżeczkę vegety i dusimy na małym ogniu około 10 minut. Pod sam koniec dodajemy serek topiony pokrojony w małe paski i śmietanę wymieszaną z 1/2 szklanki wody i 2 łyżkami mąki. Gotujemy jeszcze około 3 minut i dodajemy posiekany koperek. Na makaron wykładamy pulpety polewamy sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy