Pulpety w sosie koperkowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Delikatne w smaku. Idealne dla dzieci ;)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Na pulpety
    - 1kg mielonej wieprzowiny
    - 2 jajka
    - 3łyżki bułki tartej
    - pół cebuli
    - 3 ząbki czosnku
    - 2 łyżki tartej marchwi
    - 2 łyżki tartego selera
    - sól, pieprz, koperek
    - mąka do obtoczenia

    Na sos:
    - koper
    - 1 starta marchew
    - kawałek tartego selera
    - sól, pieprz, kwasek cytrynowy
    - mąka i olej do zasmażki

Pulpety w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy. Składniki na pulpety mieszamy, doprawiamy. W garnku gotujemy wodę, wrzucamy do niej warzywa. Formujemy pulpeciki, obtaczamy je w mące i wrzucamy na gotujący się wywar. Z mąki i oleju robimy zasmażkę 1 stopnia (jasną) - mąka z olejem w proporcji 1:1. Do zasmażki wlewamy kilka łyżek sosu, dokładnie mieszamy i przelewamy do garnka. Sos doprawiamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy