Pulpety w sosie grzybowym

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Danie dwa w jednym – wieprzowe pulpeciki w sosie grzybowym(grzybki miały być marynowane, trafiły do sosu). Bardzo pożywne danie, podane z kaszą gryczaną czy też ziemniakami i kiszonym ogórkiem.

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Pulpety:
    70 dag mięsa mielonego z szynki
    1,5 bułki kajzerki + mleko do namoczenia bułek
    Sól, pieprz do smaku
    2 jajka
    Olej do smażenia
    Mąka do obtoczenia pulpetów
    Sos grzybowy
    2 cebule średniej wielkości
    Pęczek natki pietruszki
    Sól, pieprz do smaku
    1 łyżka masła
    1 łyżeczka Vegety
    25 małych grzybów prawdziwków
    1 łyżka śmietany 18% + mąka do zagęszczenia sosu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pulpety w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: grzyby oczyścić, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle, dodać pokrojone grzyby, wymieszać, smażyć całość około 5 minut. Zalać gorącą wodą – około ½ l, dodać posiekaną natkę pietruszki, Vegetę, gotować około 20 minut na małym ogniu. Doprawić solą, pieprzem, zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką i zimną wodą. Całość zagotować.
    Bułkę odcisnąć z nadmiaru mleka, cebulę pokroić – zmielić. Do miski przełożyć mięso, jajka, zmieloną bułkę z cebulą, dodać sól, pieprz do smaku, wyrobić jednolitą masę. Uformować małe pulpeciki, obtoczyć w mące, obsmażyć delikatnie na oleju. Osączyć nadmiar tłuszczu. Gorące pulpeciki przełożyć do gorącego sosu – zagotować. Mieszać całość łyżką.

Porady

Grzyby do sosu można nie gotować, tylko dobrze oczyścić, i pokrojone podsmażyć z cebulką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować