Pulpety drobiowe w kokosowym curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pulpety: do miski przełożyć mięso, dodać odciśniętą w mleku kajzerkę, obraną i posiekaną cebulę i czosnek. Wbić jajko, przyprawić do smaku solą i pieprzem i wymieszać na gładką masę. Formować okrągłe pulpety, po czym wrzucić do wrzątku. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i sól. Gotować do miękkości i osączyć z wody.
2.Kokosowe curry: marchew oczyścić, pokroić na kawałki, cebulę posiekać, papryczkę oczyścić i popkroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić warzywa razem z imbirem i lekko rozmrożoną fasolką szparagową. Dusić warzywa, aż lekko zmiękną, po czym wlać bulion i mleko kokosowe. Na końcu dodać pastę curry (ewentualnie przecier pomidorowy) , curry, doprawić sokiem z limonki i gotować przez chwilę. Ugotowane pulpety włożyć na patelnię i podgrzać w sosie. Podawać np.z ryżem.
Komentarze