Pulpety drobiowe w kokosowym curry

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pulpety drobiowe podałam w pysznym, aromatycznym, lekko pikantnym sosie na mleku kokosowym. Danie świetnie smakuje z ryżem, polecam :)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • pulpety: 400 g mięsa mielonego z indyka
    1 mała cebula
    kawałek imbiru
    kajzerka
    sól, pieprz
    kokosowe curry: 250 g mrożonej fasolki szparagowej
    200 ml mleka kokosowego
    200 ml bulionu warzywnego
    2 marchewki
    1 mała cebula
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki oleju
    1 papryczka chilii
    1 łyżeczka curry
    2 listki laurowe
    3 ziela angielskie
    2 łyżki czerwonej pasty curry ( ewentualnie przecieru pomidorowego)
    2 łyżki soku z limonki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pulpety drobiowe w kokosowym curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pulpety: do miski przełożyć mięso, dodać odciśniętą w mleku kajzerkę, obraną i posiekaną cebulę i czosnek. Wbić jajko, przyprawić do smaku solą i pieprzem i wymieszać na gładką masę. Formować okrągłe pulpety, po czym wrzucić do wrzątku. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i sól. Gotować do miękkości i osączyć z wody.
  • Pulpety w kokosowym curry 2. Kokosowe curry: marchew oczyścić, pokroić na kawałki, cebulę posiekać, papryczkę oczyścić i popkroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić warzywa razem z imbirem i lekko rozmrożoną fasolką szparagową. Dusić warzywa, aż lekko zmiękną, po czym wlać bulion i mleko kokosowe. Na końcu dodać pastę curry (ewentualnie przecier pomidorowy) , curry, doprawić sokiem z limonki i gotować przez chwilę. Ugotowane pulpety włożyć na patelnię i podgrzać w sosie. Podawać np.z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Imbir Mięso Mleko

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować