pulpety w kapuście włoskiej zapiekane w śmietanie

0 (0 ocen)

Moja rodzina bardzo lubi pulpety dlatego staram się urozmaicać ich podanie. Tym razem postanowiłam przygotować zapiekane z słodkie śmietance otulone włoską kapustą.Tą wersję każdy z chęcią zajadał i chwalił.Wyszły delikatnie pikantne oraz słodkie.

Składniki:

  • Pulpety:
    0,5 kg mielonego mięsa z indyka
    2 cebule
    4 ząbki czosnku
    2 łyżki musztardy stołowej
    1 jajko
    1/2 szklanki bułki tartej
    1/2 pęczka posiekanego kopru
    1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki pieprzu
    1/2 łyżeczki chili
    2 łyżki masła
    smalec lub olej do smażenia
    maka pszenna
    4 duże liście kapusty włoskiej
    Sos śmietanowy:
    250 ml słodkiej śmietany 30 %
    4 łyżki kwaśniej śmietany 18%
    1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
    szczypta chili
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pulpety w kapuście włoskiej zapiekane w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pulpety w kapuście włoskiej zapiekane w śmietanie 1. Pulpety:Cebulę oraz czosnek obieramy.
    Cebulę kroimy w kostkę , czosnek siekamy drobno.
    Na patelni rozgrzewamy masło , wrzucamy cebulę , gdy się lekko zeszkli dodajemy czosnek.
    Smażymy chwilę co jakiś czas mieszając.
  • Pulpety w kapuście włoskiej zapiekane w śmietanie 2. Mięso przekładamy do miski , wsypujemy przyprawy , zioła oraz bułkę tartą. Dodajemy usmażoną cebulę z czosnkiem , musztardę oraz wbijamy jajko.
  • Pulpety w kapuście włoskiej zapiekane w śmietanie 3. Masę dokładnie wyrabiamy rękoma.

  • Pulpety w kapuście włoskiej zapiekane w śmietanie 4. Dłońmi formujemy okrągłe pulpety , każdego obtaczamy w mące pszennej.
  • Pulpety w kapuście włoskiej zapiekane w śmietanie 5. Na patelni rozgrzewamy smalec lub olej , smażymy pulpety na rumiano.
  • Pulpety w kapuście włoskiej zapiekane w śmietanie 6. W garnku zagotowujemy wodę , blanszujemy liście kapusty , odcedzamy.
  • Pulpety w kapuście włoskiej zapiekane w śmietanie 7. Każdy liść kroimy w paski szerokości pulpeta omijając twardą łodygę.
  • Pulpety w kapuście włoskiej zapiekane w śmietanie 8. Usmażone pulpety zawijamy w pasek kapusty.
  • Pulpety w kapuście włoskiej zapiekane w śmietanie 9. Układamy w naczyniu do zapiekania.
  • Pulpety w kapuście włoskiej zapiekane w śmietanie 10. Sos śmietanowy:Obie śmietany przelewamy do miski , wsypujemy przyprawy , mieszamy.
  • Pulpety w kapuście włoskiej zapiekane w śmietanie 11. Pulpety zalewamy sosem.
  • Pulpety w kapuście włoskiej zapiekane w śmietanie 12. Pieczemy 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
    Podajemy gorące z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować