Pulpety w kapuście

0 (0 ocen)

  • 40 min

smaczne jako dodatek do obiadu albo z pieczywem.

  • 40 min

Składniki:

  • kapusta 1 główka
    wędlina ok 30 dag
    pieczarki 10-12 szt
    cebula 1 szt
    smalec 1 łyżka
    pomidor 2-3szt
    liść laurowy
    ziele angielskie 2-3 szt
    sól
    pieprz

    na pulpety

    mięso mielone 40 dag
    cebula 1/2 szt
    jajko 1 szt
    bułka tarta ok3 łyżki
    woda 2-3 łyżki
    sól
    pieprz
    mąka

Pulpety w kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę (średniej wielkości) oczyścić i poszatkować, zalać wodą i postawić do gotowania. Pieczarki umyć, pokroić w plastry, dodać do kapusty. Cebulę drobno pokroić i przesmażyć na smalcu z pokrojoną w kostkę kiełbasą.Pomidory umyć naciąć i włożyć do kapusty. Posolić. Dodać liść laurowy,ziele angielskie i gotować.Gdy z pomidorów zacznie schodzić skórka wyjąć je z kapusty i przetrzeć przez sito i wymieszać z kapustą.
    . Do mięsa mielonego dodać tartą bułkę, drobno pokrojoną cebulę i wodę. Doprawić do smaku. Z masy mięsnej formować pulpety obtaczać w mące i układać na kapuście. Gotować ok 10 min i odwrócić. Gotować następne 8-10min. Na koniec wymieszać i doprawić do smaku.

Komentarze

Podobne przepisy