Pulpety rybne w sosie cytrynowo- musztardowym

4.5 (162 ocen)

  • 60 min

akie danie jadłam u mojej bratowej na Mazurach

  • 60 min

Składniki:

  • 80 dkg filetów z pstrąga
    1 1/4 szklanki rosołu instant
    30 dkg cukinii
    1 opakowanie ryżu długoziarnistego
    10 malutkich pomidorków
    2 średnie cebule
    2 jajka ,4 żółtka
    1/2 szklanki mleka
    2 łyżki soku z cytryny
    2 łyżki musztardy łagodnej
    1 łyżeczka masła
    pieprz,sól,
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Pulpety rybne w sosie cytrynowo- musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety umyć i posiekać, przełożyć do miski i odstawić. Cebulę pokroić w kostkę , natkę pietruszki posiekać. Wymieszać masę rybną z cebulą, pietruszką , jajkami oraz 2 żółtkami. Doprawić do smaku pieprzem , solą i sokiem z cytryny. Ryż ugotować. Cukinię oczyścić i pokroić w cieniutkie plasterki, pomidory przekroić na pół. Rozgrzać tłuszcz na patelni , smażyć na nim warzywa około 4 min. Następnie lekko wymieszać z ryżem.
  • 2. Sos: trzepaczką rozmącić pozostałe żółtka z 2 łyżkami mleka , resztę mleka wymieszać z rosołem , krótko zagotować. Doprawić do smaku solą pieprzem i musztardą.Trzepaczką wymieszać z żółtkami ale sosu już nie gotować.
  • 3. Z masy rybnej formować podłużne pulpety , wkładać do wrzącej osolonej wody, gotować na małym ogniu około 5 min. Pulpety osaczyć, wyżyć na talerz razem z ryżem , polać sosem , udekorować listkami pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Musztarda Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Imieniny Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować