Pulpety rybne w sosie cytrynowo- musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety umyć i posiekać, przełożyć do miski i odstawić. Cebulę pokroić w kostkę , natkę pietruszki posiekać. Wymieszać masę rybną z cebulą, pietruszką , jajkami oraz 2 żółtkami. Doprawić do smaku pieprzem , solą i sokiem z cytryny. Ryż ugotować. Cukinię oczyścić i pokroić w cieniutkie plasterki, pomidory przekroić na pół. Rozgrzać tłuszcz na patelni , smażyć na nim warzywa około 4 min. Następnie lekko wymieszać z ryżem.
2.Sos: trzepaczką rozmącić pozostałe żółtka z 2 łyżkami mleka , resztę mleka wymieszać z rosołem , krótko zagotować. Doprawić do smaku solą pieprzem i musztardą.Trzepaczką wymieszać z żółtkami ale sosu już nie gotować.
3.Z masy rybnej formować podłużne pulpety , wkładać do wrzącej osolonej wody, gotować na małym ogniu około 5 min. Pulpety osaczyć, wyżyć na talerz razem z ryżem , polać sosem , udekorować listkami pietruszki.
Komentarze