Pulpety podwójnie grzybowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Smaki jesieni na talerzu

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 kg zmielonej łopatki wieprzowej
    1 jajko
    3 łyżki bułki tartej
    1 łyżeczka musztardy
    1 łyżka ostrego ajvaru
    1 łyżeczka vegety do mięs
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    1 łyżeczka mieszanki ziołowej Zioła Małgosi
    mąką pszenna do obtoczenia pulpetów
    ok. 1 szklanki odgotowanych grzybów leśnych, u mnie mrożone podgrzybki
    1 cebula
    1 garść suszonych grzybów
    1 szklanka mleka
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Pulpety podwójnie grzybowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby suszone zalać szklanką wrzątku. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na niewielkiej ilości oleju i dodać grzyby leśne, doprawić solą i pieprzem i podsmażyć kilka minut. Przestudzić. Do mięsa dodać jajko, bułkę tartą, musztardę, ajvar i przyprawy, dokładnie wymieszać. Porcje mięsa nabierać i rozpłaszczać na dłoni, nakładać po dwie łyżki grzybów i dokładnie sklejać. Mi wyszło 6 dość dużych pulpetów. Do garnka wlać 2 szklanki wody, dodać suszone grzyby razem z wodą i szklankę mleka. Zagotować. W tym czasie pulpety obtoczyć w mące, obsmażyć ze wszystkich stron na patelni i przełożyć do gotujących się grzybów. Dodać natkę pietruszki i gotować na małym ogniu około 10-15 minut, doprawić do smaku. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w 1/3 szklanki wody i wlać do pulpetów, od razu dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze 5 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Mięso Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować