Pulpety podwójnie grzybowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby suszone zalać szklanką wrzątku. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na niewielkiej ilości oleju i dodać grzyby leśne, doprawić solą i pieprzem i podsmażyć kilka minut. Przestudzić. Do mięsa dodać jajko, bułkę tartą, musztardę, ajvar i przyprawy, dokładnie wymieszać. Porcje mięsa nabierać i rozpłaszczać na dłoni, nakładać po dwie łyżki grzybów i dokładnie sklejać. Mi wyszło 6 dość dużych pulpetów. Do garnka wlać 2 szklanki wody, dodać suszone grzyby razem z wodą i szklankę mleka. Zagotować. W tym czasie pulpety obtoczyć w mące, obsmażyć ze wszystkich stron na patelni i przełożyć do gotujących się grzybów. Dodać natkę pietruszki i gotować na małym ogniu około 10-15 minut, doprawić do smaku. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w 1/3 szklanki wody i wlać do pulpetów, od razu dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze 5 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami :)
Komentarze