Pulpety pod warzywami

0 (0 ocen)

Prosty , smaczny obiadek

Składniki:

  • -50 dkg mięso mielone - indyk,
    -1 sztuka jajko,
    -2 sztuki cebula,
    -sól morska- MŁYNEK,
    -oliwa do smażenia,
    -papryka ostra Prymat,
    -1 sztuka kostka warzywna,
    -1/2 sztuka papryka czerwona,
    -1/2 sztuka papryka żółta,
    -pomidory 4 sztuki duże
    -pieprz czarny ziarnisty Prymat świeżo mielony,
    -1 łyżka mąka pszenna,
    -śmietana 12%
    -3 łyżki bułki tartej

Pulpety pod warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule obrać i drobno pokroić.
    Do mięsa dodać bułkę tartą, cebulę, jajko, doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Masa musi być gęsta ale nie twarda.
    W garnku zagotować wodę z kostką warzywną. Formować z mięsa małe kulki i wrzucać do gotującej wody, małymi partiami.Gotować około 10- 15 minut, odcedzić.
    Odstawić przykryte folią aluminiową żeby nie wystygły.
    Pomidory sparzyć obrać skórkę, pokroić w kostkę.

    Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę pokrojoną w piórka.Dodać papryki oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę.
    Dodać pomidory,wszystko gotować około 10 minut. Doprawić solą,pieprzem, papryką chili.Zaciągnąć łyżeczką mąki rozrobioną w niewielkiej ilości śmietany.
    Sos można zmiksować, ja nie miksuję.Polać pulpety, podawać z ryżem lub ziemniakami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy