Pulpety pod warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule obrać i drobno pokroić.
Do mięsa dodać bułkę tartą, cebulę, jajko, doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Masa musi być gęsta ale nie twarda.
W garnku zagotować wodę z kostką warzywną. Formować z mięsa małe kulki i wrzucać do gotującej wody, małymi partiami.Gotować około 10- 15 minut, odcedzić.
Odstawić przykryte folią aluminiową żeby nie wystygły.
Pomidory sparzyć obrać skórkę, pokroić w kostkę.
Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę pokrojoną w piórka.Dodać papryki oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę.
Dodać pomidory,wszystko gotować około 10 minut. Doprawić solą,pieprzem, papryką chili.Zaciągnąć łyżeczką mąki rozrobioną w niewielkiej ilości śmietany.
Sos można zmiksować, ja nie miksuję.Polać pulpety, podawać z ryżem lub ziemniakami.
Komentarze