Pulpety po bałkańsku

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszne, soczyste kotleciki z nadzieniem z sera feta.

  • 40 min

Składniki:

  • - 50 dag mięsa mielonego wieprzowego (w oryginalnym
    przepisie wołowe, ale niestety, nie miałam pod ręką.)
    - 1 jajko
    - 2 czubate łyżki bułki tartej
    - papryka słodka i ostra
    - 2 duże szczypty cząbru (w originale 1/2 łyżeczki)
    - sól, pieprz
    - 2 ząbki czosnku
    - 150 g sera feta

Pulpety po bałkańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso wymieszać z jajkiem, przyprawami i bułką. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i dobrze wyrobić. Fetę pociąć na 9 kwadratów. Nabierać po trochu mięsa, na każdą część położyć kawałek sera i formować pulpety, tak żeby ser był w środku. Namoczyć patyczki do szaszłyków i nabić po 3 pulpety na każdy patyczek. Wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika na 30 minut. Po połowie czasu odwrócić na drugą stronę.

Komentarze

Podobne przepisy