Pulpety na szybko

3 (2 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pulpety to przy dzieciach, jeden z moich ulubionych sposobów na podanie mięsa, tak by zjadła je ze smakiem cała rodzina. Te wyszły smaczne i soczyste :)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na około 18 pulpetów:
    500 g mięsa mielonego z szynki
    duża marchewka
    1/3 dużej papryki
    1/2 dużej cebuli
    3 kopiate łyżki amarantusa ekspandowanego
    jajko
    4 łyżki mleka
    sól, pieprz, oregano
    przyprawa do dań Kucharek
    trochę zimnej wody
    mąka do obtoczenia
    SOS:
    około 500 ml wody (tyle by przykryło pulpety, nie więcej)
    sól
    kurkuma (daję około 1/3 łyżeczki)
    1 duża łyżka masła
Wystaw ocenę:

3 (2 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Pulpety na szybko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę i paprykę (możemy pokroić w kostkę) ścieramy na tarce, cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki łączymy razem, przyprawiamy. Mięso dokładnie wyrabiamy ręką dodając po trochu zimnej wody (im dłużej będziemy wyrabiać, tym będą lepsze).
  • 2. Z powstałej masy formujemy pulpety, obtaczamy w mące i obsmażamy je z każdej strony na rozgrzanym oleju. W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem kurkumy, odrobiny soli oraz masła.
  • 3. Wrzucamy obsmażone pulpety i dusimy do miękkości około 40-50 minut. Jeśli sos jest rzadki można go zagęścić mąką.

Porady

Paprykę ścierałam na tarce, gdyż pulpety robiłam również dla niemowlaka. Najpierw zrobiłam je tak jak w przepisie, jednak sól i Kucharek dodałam po tym jak uformowałam kilka pulpetów dla malucha.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amarantus Marchewka Mięso Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować