Pulpety mięsno-szpinakowe w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

Pulpety to dobry sposób na przemycenie do dania obiadowego czegoś zdrowego. Można dodać do nich marchewkę, pietruszkę, kukurydzę. Dziś na moim stole goszczą pulpety mięsno-szpinakowe. Mięso mielone z dodatkiem szpinaku w połączeniu z sosem pomidorowym tworzą ciekawą całość. Zamiast kaszy/ziemniaków/

Składniki:


  • Na pulpety:
    500g mięsa mielonego
    około 250g mrożonego szpinaku
    2 ząbki czosnku
    bułka tarta
    małe jajko
    sól, pieprz, olej

    Na szybki sos pomidorowy:
    puszka pomidorów (całe lub krojone)
    2 szklanki bulionu
    1 duża cebula
    koncentrat pomidorowy
    odrobina śmietanki 12%
    sól, pieprz, papryka: słodka i ostra
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Pulpety mięsno-szpinakowe w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy aż lód się roztopi, po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy aż woda wyparuje, zostawiamy do ostudzenia.
  • 2. Mielone mięso mieszamy ze szpinakiem, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy bułkę tartą tak by masa była zwarta i możliwe było formowanie niedużych pulpecików. Z tej porcji powinno wyjść ich około 40.
  • 3. Do wrzącej wody wrzucamy pulpety, gotujemy około 30 minut.
  • 4. W tym czasie robimy sos: a rozgrzanym oleju smażymy posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, zalewamy bulionem, dodajemy pomidory z puszki, gotujemy kilka minut aż sos zgęstnieje. Na koniec do smaku dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawy oraz zabielamy śmietaną.
  • 5. Pulpety po ugotowaniu można połączyć z sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować