Pulpety mięsno - brokułowe

0 (0 ocen)

Bardzo smaczna odmiana zwykłych pulpecików. Poza tym to fajny sposób na przemycenie odrobiny warzyw.

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego,
    brokuł,
    jajko,
    500ml drobiowego bulionu,
    sól,
    pieprz ziołowy,
    1/2 łyżeczki majeranku,
    1/2 łyżeczki ostrej papryki,
    łyżka bułki tartej,
    1/4 szklanki śmietany 12%.

Pulpety mięsno - brokułowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połowę brokuła odkroić, umyć, odsączyć i drobno posiekać. Dodać do mięsa wraz z jajkiem i bułką tartą. Doprawić solą, pieprzem ziołowym, majerankiem i ostrą papryką. Wymieszać na gładką masę. Formować małe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Bulion zagotować, włożyć klopsiki oraz resztę posiekanego brokułu, gotować około 20 minut pod przykryciem, na małym ogniu. Zaciągnąć zahartowaną śmietaną. W razie potrzeby doprawić do smaku.

Komentarze

Podobne przepisy