Pulpety Marchewkowo Pietruszkowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pulpety są bardzo pyszne, a z sosem czosnkowym wręcz wyśmienite!

  • 30 min

Składniki:

  • 5 średnich marchewek
    4 średnie pietruszki
    2 cebule
    1 ząbek czosnku
    jajko
    sól, pieprz
    bułka tarta
    sos czosnkowy:
    3- 4 łyżki śmietany 18%
    2 duże ząbki czosnku
    koperek suszony
    sól, pieprz

Pulpety marchewkowo pietruszkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki i pietruszki ugotować. Ostudzić. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebule drobno posiekać, zeszklić na oleju i dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać do warzyw i wymieszać, wbić jajko, przyprawić do smaku sola i pieprzem i dodać trochę bułki tartej. Wymieszać.
  • 2. Formować pulpety i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
    Sos: do śmietany dodać wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, oraz koperek (wedle uznania), przyprawić solą i pieprzem.
    Pulpeciki podawać z sosem.

Porady

Do sosu zamiast śmietany można dodać jogurt naturalny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy