Pulpety koperkowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne pulpety,szybkie danie.

  • 30 min

Składniki:

  • 1/2 kg mielonego mięsa mieszanego
    2 szlanki rosołu z kostki
    1 jajko
    4 łyżki mleka
    4 łyżki bułki tartej
    1/2 łyżeczki suszonego majeranku lub ziół prowansalskich
    2 pęczki koperku
    2 żółtka
    1/2 szklanki śmietany [22%]
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    sól, pieprz

Pulpety koperkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pulpety koperkowe 1. Bułkę tartą zalać mlekiem i odstawić do napęcznienia.Mięso dokładnie wymieszać z nasączoną bułką tartą i jajkiem, doprawić do smaku ziołami, solą i pieprzem.Rosół zagotować w płaskim garnku.Z masy mięsnej formować niewielkie pulpeciki, wkładaćdo wrzącego rosołu i gotować na niewielkim ogniu 20 minut,a następnie wyjąć łyżką cedzakową.Koperek drobniutko posiekać. Żółtka ubić ze śmietaną i przesianą mąką ziemniaczaną.Wymieszać z koperkiem i rosołem, w którym gotowały się pulpety. Stale mieszając, podgrzewać na małym ogniu, dopóki sos nie zgęstnieje.Włożyć do sosu pulpety i zaraz podawać, najlepiej z rużem ugotowanym na sypko w wodzie z dodatkiem łyżki przeprawy warzywnej.

Porady

Można zamiast koperku użeć: pieczark

Komentarze

Podobne przepisy