Pulpety koperkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułkę tartą zalać mlekiem i odstawić do napęcznienia.Mięso dokładnie wymieszać z nasączoną bułką tartą i jajkiem, doprawić do smaku ziołami, solą i pieprzem.Rosół zagotować w płaskim garnku.Z masy mięsnej formować niewielkie pulpeciki, wkładaćdo wrzącego rosołu i gotować na niewielkim ogniu 20 minut,a następnie wyjąć łyżką cedzakową.Koperek drobniutko posiekać. Żółtka ubić ze śmietaną i przesianą mąką ziemniaczaną.Wymieszać z koperkiem i rosołem, w którym gotowały się pulpety. Stale mieszając, podgrzewać na małym ogniu, dopóki sos nie zgęstnieje.Włożyć do sosu pulpety i zaraz podawać, najlepiej z rużem ugotowanym na sypko w wodzie z dodatkiem łyżki przeprawy warzywnej.
Komentarze