Pulpety indycze w zupie kalafiorowej

0 (0 ocen)

Pożywna zupa na pokrzepienie w chłodne dni. Jest bardzo smaczna i zdrowa. Lubią ją dzieci :)

Składniki:

  • Składniki:
    0,5 kg mięsa mięsa z indyka
    włoszczyzna: pół selera, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 por
    1 litr bulionu (u mnie rosół z poprzedniego dnia)
    3 duże ziemniaki
    1 cały dorodny kalafior
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz,
    2 liście laurowe,
    3 ziele angielskie,
    pęczek świeżego koperku
    szczypiorek

Pulpety indycze w zupie kalafiorowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włoszczyznę i ziemniaki myjemy i obieramy, kroimy w kostkę. Do mięsa dodajemy jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy na gładką masę i formujemy małe pulpeciki. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy włoszczyznę, różyczki kalafiora, ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie.
  • 2. Cebulę siekamy, podsmażamy na maśle i dodajemy do zupy. Wszystko gotujemy 15 minut a następnie wrzucamy pulpety i gotujemy jeszcze 15 minut. Na koniec doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy posiekany koperek i szczypiorek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy