Pożywna zupa na pokrzepienie w chłodne dni. Jest bardzo smaczna i zdrowa. Lubią ją dzieci :)
Składniki:
Składniki:
0,5 kg mięsa mięsa z indyka
włoszczyzna: pół selera, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 por
1 litr bulionu (u mnie rosół z poprzedniego dnia)
3 duże ziemniaki
1 cały dorodny kalafior
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz,
2 liście laurowe,
3 ziele angielskie,
pęczek świeżego koperku
szczypiorek
Pulpety indycze w zupie kalafiorowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Włoszczyznę i ziemniaki myjemy i obieramy, kroimy w kostkę. Do mięsa dodajemy jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy na gładką masę i formujemy małe pulpeciki. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy włoszczyznę, różyczki kalafiora, ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie.
2.Cebulę siekamy, podsmażamy na maśle i dodajemy do zupy. Wszystko gotujemy 15 minut a następnie wrzucamy pulpety i gotujemy jeszcze 15 minut. Na koniec doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy posiekany koperek i szczypiorek.
Komentarze