Pulpety indycze w sosie pieczarkowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Gdy przychodzą święta, marzą nam się tradycyjne, rodzinne potrawy. Oczywiście sałatka jarzynowa, to bigos, gołąbki i wiele staropolskich dań. I przychodzi czas, kiedy kończy się świętowanie. Zaczyna się jedzenie tego, co zostało ze świątecznego stołu…Znacie tę historyjkę? XD No właśnie…każdy zna, i każdy „cierpi katusze”…w końcu przychodzi moment, na „zjadło by się coś innego”. Coś lekkostrawnego, coś takiego „obiadowego”, bo ileż można XD Takie dylematy przeżywamy średnio co pół roku. Właśnie jutro jest dzień, gdzie będziemy chcieli odpocząć od nadmiaru „świątecznych potraw”. Gorąco poleca pulpety z piersi indyka, które wbrew pozorom, nie są suche, a ich delikatny smak podkreślają delikatne grzyby, pieczarki, które z sosem śmietanowym nadają im „pazura”. Serdecznie zapraszam na „powrót do rzeczywistości” w postaci pysznego, lekkiego obiadu.



  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g fileta z piersi indyka

    1 żółtko jajka

    5 łyżek mąki

    250 g pieczarek

    50 g masła

    1 łyżka lubczyku

    2 łyżki słodkiej śmietany 18%

    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Pulpety indycze w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pulpety indycze w sosie pieczarkowym 1. Mięso oczyszczamy, kroimy w kostkę. Mielimy na średnich oczkach. Następnie mielimy drugi raz, na najmniejszych oczkach, z dodatkiem kilku kostek lodu. Masę, przy pomocy dłoni, napowietrzamy (oklepujemy) z dodatkiem soli, pieprzu i żółtka.

    Z masy formujemy pulpety o wymiarach orzecha włoskiego. Obtaczamy w mące, lekko obsmażamy na suchej patelni, co chwilę zmieniając położenie pulpecików.



    Sos:



    Pieczarki oczyszczamy. Dzielimy w proporcji 2/3 i 1/3 (tych wizualnie najładniejszych). 2/3 podsmażamy na maśle, zalewamy wrzątkiem (500 ml), dodajemy lubczyk, lekko oprószamy solą i pieprzem. Zagotowujemy, studzimy i miksujemy na gładko. Przecieramy przez drobne sito, dodajemy śmietanę i lekko podgrzewamy, dodając pokrojone pieczarki i obsmażone uprzednio pulpety. Całość doprawiamy solą i pieprzem.



    Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Indyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować