Pulpety indycze w sosie koperkowym

4.5 (195 ocen)

  • 35 min

Lekkie, gotowane w koperkowym sosie pulpeciki z indyczego mięsa

  • 35 min

Składniki:

  • PULPETY:
    30 dag mielonego mięsa z indyka
    małe jajko
    mała kajzerka
    mała cebula
    łyżka posiekanej natki pietruszki
    sól
    pieprz

    SOS:
    1/2 litra bulionu drobiowego
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki śmietany 18% do zup
    2 kopiaste łyżki posiekanego koperku
    sok z cytryny
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Pulpety indycze w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kulki utoczone z masy mięsnej 1. Cebulę obrałam i starłam do miski na tarce z drobnymi oczkami. Dodałam do niej zmielone mięso, jajko, pokrojoną w drobniusieńką kosteczkę czerstwą bułkę i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Masę bardzo dokładnie wyrobiłam ręką i utoczyłam z niej kulki wielkości orzecha włoskiego.
  • Doprawianie sosu 2. Bulion zagotowałam w rondelku i na wrzątek włożyłam pulpeciki. Gotowałam na wolnym ogniu przez około 20 minut. Mąkę rozprowadziłam w niewielkiej ilości zimnej wody, wymieszałam ją ze śmietaną i przelałam do sosu. Gotowałam delikatnie mieszając do zagęszczenia, dodałam posiekany koperek i doprawiłam do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  • Pulpety indycze w sosie koperkowym 3. Pulpety podałam z młodymi ziemniaczkami i mizerią ze słoika.

Porady

Sos jest najsmaczniejszy na bulionie domowym, ale można go zrobić również na takim z kostki. Proponuję wtedy na 1/2 litra wody użyć niecałą kostkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Koper Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować