Pulpety indycze w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrałam i starłam do miski na tarce z drobnymi oczkami. Dodałam do niej zmielone mięso, jajko, pokrojoną w drobniusieńką kosteczkę czerstwą bułkę i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Masę bardzo dokładnie wyrobiłam ręką i utoczyłam z niej kulki wielkości orzecha włoskiego.
2.Bulion zagotowałam w rondelku i na wrzątek włożyłam pulpeciki. Gotowałam na wolnym ogniu przez około 20 minut. Mąkę rozprowadziłam w niewielkiej ilości zimnej wody, wymieszałam ją ze śmietaną i przelałam do sosu. Gotowałam delikatnie mieszając do zagęszczenia, dodałam posiekany koperek i doprawiłam do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
3.Pulpety podałam z młodymi ziemniaczkami i mizerią ze słoika.
Porady
Sos jest najsmaczniejszy na bulionie domowym, ale można go zrobić również na takim z kostki. Proponuję wtedy na 1/2 litra wody użyć niecałą kostkę.
Komentarze