Pulpety faszerowane brukselką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Pyszna propozycja na pulpety podawane w sosie koperkowym.

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • ok. 500 gramów mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
    sól
    pieprz
    czosnek granulowany szczypta
    majeranek
    ok. 100/150 ml. wody
    2 łyżki bułki tartej
    4 kulki ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    wegeta
    brukselka 8 szt.

Pulpety faszerowane brukselką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso przekładamy do miski dodajemy przyprawy, wodę i bułkę tartą Bardzo starannie wyrabiamy masę na pulpety. Odstawiamy na 15 minut.
  • 2. W między czasie w garnku zagotować wodę (ok 750 ml.) z wegetą liściem laurowym i zielem angielskim.
    Brukselkę obrać z zewnętrznych listków.
  • 3. Masę mięsną dzielimy na 8 części. Każdą porcję rozpłaszczamy na dłoni, na środku ułożyć brukselkę i zakleić formując okrągły pulpecik.
    Gotowe pulpety wkładamy na przygotowany wcześniej wrzątek z przyprawami. Gotujemy na małym ogniu do miękkości.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy