Pyszna propozycja na pulpety podawane w sosie koperkowym.
60 min
Dla 8 osób
Składniki:
ok. 500 gramów mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
sól
pieprz
czosnek granulowany szczypta
majeranek
ok. 100/150 ml. wody
2 łyżki bułki tartej
4 kulki ziela angielskiego
2 liście laurowe
wegeta
brukselka 8 szt.
Pulpety faszerowane brukselką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso przekładamy do miski dodajemy przyprawy, wodę i bułkę tartą Bardzo starannie wyrabiamy masę na pulpety. Odstawiamy na 15 minut.
2.W między czasie w garnku zagotować wodę (ok 750 ml.) z wegetą liściem laurowym i zielem angielskim.
Brukselkę obrać z zewnętrznych listków.
3.Masę mięsną dzielimy na 8 części. Każdą porcję rozpłaszczamy na dłoni, na środku ułożyć brukselkę i zakleić formując okrągły pulpecik.
Gotowe pulpety wkładamy na przygotowany wcześniej wrzątek z przyprawami. Gotujemy na małym ogniu do miękkości.
Komentarze