Pulpety drobiowo - warzywne w białym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Włoszczyznę gotujemy około 6 - 7 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzamy dokładnie, schładzamy.
Filety mielimy na średnich oczkach razem z bułką i włoszczyzną.
Do masy mięsnej dodajemy żółtko, czosnek, przyprawy, kaszę mannę, wyrabiamy dokładnie.
Białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy mięsnej, delikatnie mieszamy łyżką.
Lekko zwilżonymi dłońmi (masa będzie lepka) nabieramy kawałki masy, formujemy z nich pulpeciki średniej wielkości, obtaczamy w mące, wrzucamy na wrzątek z przyprawa uniwersalna i solą, gotujemy pod przykryciem około 25 minut.
W czasie, kiedy pulpety się gotują przygotowujemy sos.
Masło rozpuszczamy w rondlu, dodajemy mąkę i mieszamy dokładnie, po dosłownie minucie, dodajemy mleko, przyprawy i mieszamy cały czas dopóki sos nie zgęstnieje, zagotowujemy i zestawiamy z ognia.
Pulpety polewamy sosem, podajemy np z ryżem, pikantną surówką lub z parowanymi warzywami, posypujemy siekaną zieleniną.
Porady
Do sosu pod koniec gotowania możemy dodać garść startego drobno pikantnego sera żółtego i zmiażdżony ząbek czosnku.
Komentarze