Pulpety drobiowo-jaglane duszone w kapuście włoskiej

0 (0 ocen)

  • 60 min

Podane z ziemniaczkami smakują wspaniale!

  • 60 min

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
    1/4 główki włoskiej kapusty
    pęczek koperku
    ok. 70 g kaszy jaglanej
    łyżka masła
    1 pomidor
    ząbek czosnku
    1 marchewka
    garść natki pietruszki
    sól
    pieprz
    3 ziarenka ziela angielskiego
    1 listek laurowy
    mąka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Pulpety drobiowo-jaglane duszone w kapuście włoskiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gotujemy w lekko posolonej wodzie. Odsączamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
  • 2. Mięso drobniutko siekamy lub mielimy w maszynce. Dodajemy do mięsa przeciśnięty przez praskę czosnek, startą na grubej tarce marchewkę, posiekaną natkę oraz kaszę. Doprawiamy solą i pieprzem.
    Zwilżonymi dłońmi formujemy pulpeciki, obtaczamy je w mące i obsmażamy na patelni na złoty kolor.
  • 3. Kapustę szatkujemy, zalewamy ok. szklanką wody, dodajemy listek laurowy i ziele angielskie. Gdy kapusta zacznie się gotować, dodajemy obrany ze skórki pomidor pokrojony w kostkę oraz posiekany koperek.. Do kapusty wkładamy pulpety i dusimy pod przykryciem do miękkości kapusty.
  • 4. Gdy woda nam prawie odparuje, dodajemy łyżkę masła i dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Podajemy z ziemniaczkami posypanymi koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Koper

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować