Pulpety drobiowe z tartą cukinią i marchewką w sosie śmietanowo-koperkowym

4.99 (165 ocen)

Pyszne, delikatne i wykonane z prostych składników, a efekt naprawdę znakomity.

Składniki:

  • Pulpety:
    500 g mięsa mielonego (użyłam indyczego),
    1 mała cebula,
    ½ średniej cukinii,
    ½ średniej marchewki,
    1 ząbek czosnku,
    1 czerstwa bułka,
    1 łyżka bułki tartej,
    1 jajko,
    trochę mleko do namoczenia bułki,
    2 łyżki startego żółtego sera,
    sól, pieprz, papryka słodka i ostra, przyprawa do mięsa mielonego,
    ok. 1l bulionu ( drobiowy, warzywny lub rosół z wcześniejszego obiadu),
    olej do smażenia,
    sos:
    200 ml śmietany ( u mnie 30%),
    pęczek koperku,
    1 łyżka mąki,
    1 łyżka startego żółtego sera,
Wystaw ocenę:

4.99 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Pulpety drobiowe z tartą cukinią i marchewką w sosie śmietanowo-koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę drobno pokroić. Cukinię, marchewkę zetrzeć na tarce o średnich oczkach i podsmażyć razem z cebulą, ostudzić.
    Mięso wymieszać z namoczoną w mleku czerstwą bułką, bułką tartą , jajkiem, dodać przyprawę do mięsa mielonego, czosnek, ser oraz podsmażone warzywa, wszystko dokładnie wymieszać i uformować pulpety.
    Pulpety wrzucić do gotującego się bulionu i gotować ok. 25 min. Wyjąć pulpety, bulion zredukować według uznania, ściągnąć z gazu.
    Mąkę wymieszać z niewielka ilością zimnej wody( ja daję najczęściej do małego słoika i mocno potrząsam, nie zrobią nam się grudki) wlać do bulionu, dodać żółty ser ,śmietanę, pęczek koperku ( zostawiając trochę do posypanie) i wszystko zmiksować za pomocą blendera, przyprawić do smaku. Sos zagotować, włożyć pulpety i pogotować na małym ogniu jeszcze około 10 min. Smacznego!

Porady

Pulpety możemy podawać same, z makaronem, ryżem, ziemniakami itp.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować