REKLAMA

Pulpety drobiowe w sosie dyniowym (z dyni hokkaido)

wyświetlono: 201 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Pulpety w sosie dyniowym to bardzo lekkie i delikatne danie. Świetnie pasują do kremowego, ziemniaczanego puree.

opublikowany: 06.01.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 30 min

Składniki:

  • Pulpety:
    500g mięsa mielonego, u mnie z fileta z kurczaka
    1 jajko
    2 łyżki bułki tartej
    sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany

    Sos dyniowy:
    500g dyni (waga po oczyszczeniu z nasion i włókien i obraniu, hokkaido nie wymaga obierania)
    1 duża cebula
    150ml śmietanki 30%
    sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany
    2 łyżki masła
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Posiłek:

Jak zrobić Pulpety drobiowe w sosie dyniowym (z dyni hokkaido)?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na pulpety łączymy ze sobą, wyrabiamy do uzyskania zwartej masy. Formujemy nieduże pulpety. Wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy przez 30 minut.
  • 2. Na rozgrzanym maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę dynię i cebulę. Wlewamy 200ml wody, dusimy do miękkości warzyw, miksujemy na gładki krem. Dodajemy śmietankę i przyprawiamy do smaku.
  • 3. Pulpety przekładamy do sosu, przed podaniem podgrzewamy.

Notka redakcyjna

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: czarrna DSC_1590

Pulpety gotowane w sosie dyniowym

Lekki obiad w kolorowym sosie

kategoria: Dania główne pulpety Sosy opublikowany: 04.12.2018 | wyświetlono: 1569 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: joanna30 IMG_3480

Pulpety w sosie pomidorowym

Nie ma to jak rozpływające się w ustach pulpeciki w pysznym sosie pomidorowym na obiad.

kategoria: Dania główne pulpety sos pomidorowy opublikowany: 23.04.2015 | wyświetlono: 311646 Książki kucharskie: 20 | Polecenia: 3

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE