Pulpety drobiowe w sosie dyniowym (z dyni hokkaido)

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 4 osób

Pulpety w sosie dyniowym to bardzo lekkie i delikatne danie. Świetnie pasują do kremowego, ziemniaczanego puree.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Pulpety:
    500g mięsa mielonego, u mnie z fileta z kurczaka
    1 jajko
    2 łyżki bułki tartej
    sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany

    Sos dyniowy:
    500g dyni (waga po oczyszczeniu z nasion i włókien i obraniu, hokkaido nie wymaga obierania)
    1 duża cebula
    150ml śmietanki 30%
    sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pulpety

Pulpety drobiowe w sosie dyniowym (z dyni hokkaido) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na pulpety łączymy ze sobą, wyrabiamy do uzyskania zwartej masy. Formujemy nieduże pulpety. Wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy przez 30 minut.
  • 2. Na rozgrzanym maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę dynię i cebulę. Wlewamy 200ml wody, dusimy do miękkości warzyw, miksujemy na gładki krem. Dodajemy śmietankę i przyprawiamy do smaku.
  • 3. Pulpety przekładamy do sosu, przed podaniem podgrzewamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować