Pulpety w sosie dyniowym to bardzo lekkie i delikatne danie. Świetnie pasują do kremowego, ziemniaczanego puree.
30 min
Dla 4 osób
Składniki:
Pulpety:
500g mięsa mielonego, u mnie z fileta z kurczaka
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany
Sos dyniowy:
500g dyni (waga po oczyszczeniu z nasion i włókien i obraniu, hokkaido nie wymaga obierania)
1 duża cebula
150ml śmietanki 30%
sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany
2 łyżki masła
Pulpety drobiowe w sosie dyniowym (z dyni hokkaido) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na pulpety łączymy ze sobą, wyrabiamy do uzyskania zwartej masy. Formujemy nieduże pulpety. Wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy przez 30 minut.
2.Na rozgrzanym maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę dynię i cebulę. Wlewamy 200ml wody, dusimy do miękkości warzyw, miksujemy na gładki krem. Dodajemy śmietankę i przyprawiamy do smaku.
3.Pulpety przekładamy do sosu, przed podaniem podgrzewamy.
Komentarze