Pulpety drobiowe w sosie

0 (0 ocen)

Zdrowy i lekki obiad dla całej rodziny. Podane z ziemniaczkami lub ryżem i ulubioną surówką zaspokoją podniebienia największych smakoszy.

Składniki:

  • Pulpety:
    600g piersi z kurczaka
    cebulka dymka
    jajko
    mała kajzerka
    sól, pieprz
    czosnek granulowany
    2-3 łyżki bułki tartej
    mąka do obtaczania

    Sos:
    1 marchewka
    kawałek selera
    1/2 szkl śmietany 12%
    3 łyżki siekanego koperku
    2 łyżki mąki
    1 łyżeczka przyprawy do zup
    sól, pieprz

Pulpety drobiowe w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pulpety: Mięso umyć, osuszyć i oczyścić z błonek i kosteczek. Zmielić wraz z cebulką. Do mięsa dodać jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę, bułkę tartą i przyprawy. Dokładnie wyrobić rękoma na masę, którą da się formować w kuleczki. W razie potrzeby dosypać odrobinę więcej bułki tartej. Formować kuleczki i obtaczać je w mące.
  • 2. W garnku zagotować 1l wody, dodać przyprawę do zup, starte na tarce jarzyny i gotować ok 5 minut. Po tym czasie stopniowo dorzucać pulpety. Gotować 10 minut pod przykryciem. Mąkę wymieszać z 1/3 szkl zimnej wody, wlać do pulpetów, dolać śmietankę i gotować chwilkę aż sos trochę zgęstnieje. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem, wsypać posiekany koperek, wymieszać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy