Pulpety drobiowe w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pulpety: Mięso umyć, osuszyć i oczyścić z błonek i kosteczek. Zmielić wraz z cebulką. Do mięsa dodać jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę, bułkę tartą i przyprawy. Dokładnie wyrobić rękoma na masę, którą da się formować w kuleczki. W razie potrzeby dosypać odrobinę więcej bułki tartej. Formować kuleczki i obtaczać je w mące.
2.W garnku zagotować 1l wody, dodać przyprawę do zup, starte na tarce jarzyny i gotować ok 5 minut. Po tym czasie stopniowo dorzucać pulpety. Gotować 10 minut pod przykryciem. Mąkę wymieszać z 1/3 szkl zimnej wody, wlać do pulpetów, dolać śmietankę i gotować chwilkę aż sos trochę zgęstnieje. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem, wsypać posiekany koperek, wymieszać.
Komentarze