Pulpety drobiowe nadziewane marchewką z groszkiem w sosie potrójnie pieprzowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafiora podzielić i ugotować w lekko osolonej wodzie. Kaszę również ugotować.
Mięso zmielić wraz z bułką, dodać jajko, przeciśnięty czosnek,przyprawy, zioła,bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem i wyrobić na masę. Marchew z groszkiem dobrze odcedzić. Masę podzielić na mniejsze porcje, rozpłaszczać na placuszki, nadziewać pomagając sobie małą łyżeczką marchewką z groszkiem, zlepić brzegi i formować pulpety ( najlepiej zwilżonymi dłońmi).Kalafiora podzielić i ugotować w lekko osolonej wodzie. Kaszę również ugotować.
Mięso zmielić wraz z bułką, dodać jajko, przyprawy, zioła,bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem i wyrobić na masę. Marchew z groszkiem dobrze odcedzić. Masę podzielić na mniejsze porcje, rozpłaszczać na placuszki, nadziewać pomagając sobie małą łyżeczką marchewką z groszkiem, zlepić brzegi i formować pulpety ( najlepiej zwilżonymi dłońmi).
2.Ugotowaną kaszę wymieszać z marchewką i groszkiem.
Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę, następnie wlać bulion ( ten w którym gotowały się pulpety). Dodać pieprz i musztardę i wymieszać, podgrzewać jeszcze przez parę minut aż do zgęstnienia.
Na talerz wyłożyć kaszę wymieszaną z marchewką z groszkiem, kalafior i pulpety, polać sosem.
Porady
Pulpeciki (oczywiście bez sosu) idealne dla dzieci.
Komentarze