Pulpety drobiowe nadziewane marchewką z groszkiem w sosie potrójnie pieprzowym

4.5 (184 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszny, urozmaicony i zdrowy obiad.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki dla 4 osób:

    - 1 duża pierś kurczaka

    - 1 namoczona i dobrze odciśnięta kajzerka

    - 2 ząbki czosnku

    - sól i pieprz

    - po szczypcie: majeranku, kminku,lubczyku,kolendry

    - po pół łyżeczki posiekanego, koperku,szczypiorku i natki

    - 1 jajko

    - 2 łyżki bułki tartej

    - słoik konserwowej marchewki z groszkiem

    Dodatkowo:

    - mały kalafior

    - 2 woreczki kaszy gryczanej

    Sos potrójnie pieprzowy:

    - 2 łyżki masła

    - 1 łyżka mąki pszennej

    - 1 szklanka bulionu lub wody

    - 1 łyżka ostrej musztardy

    - po kilka ziarenek pieprzu białego, czarnego i zielonego

    - odrobina zmielonego pieprzu ziołowego
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety Sosy

Pulpety drobiowe nadziewane marchewką z groszkiem w sosie potrójnie pieprzowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafiora podzielić i ugotować w lekko osolonej wodzie. Kaszę również ugotować.
    Mięso zmielić wraz z bułką, dodać jajko, przeciśnięty czosnek,przyprawy, zioła,bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem i wyrobić na masę. Marchew z groszkiem dobrze odcedzić. Masę podzielić na mniejsze porcje, rozpłaszczać na placuszki, nadziewać pomagając sobie małą łyżeczką marchewką z groszkiem, zlepić brzegi i formować pulpety ( najlepiej zwilżonymi dłońmi).Kalafiora podzielić i ugotować w lekko osolonej wodzie. Kaszę również ugotować.
    Mięso zmielić wraz z bułką, dodać jajko, przyprawy, zioła,bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem i wyrobić na masę. Marchew z groszkiem dobrze odcedzić. Masę podzielić na mniejsze porcje, rozpłaszczać na placuszki, nadziewać pomagając sobie małą łyżeczką marchewką z groszkiem, zlepić brzegi i formować pulpety ( najlepiej zwilżonymi dłońmi).
  • 2. Ugotowaną kaszę wymieszać z marchewką i groszkiem.

    Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę, następnie wlać bulion ( ten w którym gotowały się pulpety). Dodać pieprz i musztardę i wymieszać, podgrzewać jeszcze przez parę minut aż do zgęstnienia.
    Na talerz wyłożyć kaszę wymieszaną z marchewką z groszkiem, kalafior i pulpety, polać sosem.

Porady

Pulpeciki (oczywiście bez sosu) idealne dla dzieci.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować