Pulpeciki ze szpinakiem w sosie pomidorowym

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób

Potrawa szybka do zrobienia, bardzo smaczna i pożywna.

  • 40 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • kulki mięsne:
    ok. 40 dkg mięsa mielonego ( może być wieprzowe, drobiowe, lub mieszane)
    2 ząbki czosnku zgniecione przez praskę,
    mała cebula pokrojona w kosteczkę i podsmażona
    namoczona w wodzie lub mleku bułka pszenna i odciśnięta,
    1 surowe jajko
    sól, pieprz,
    oregano, majeranek lub inne zioła
    łyżka posiekanej natki pietruszki,
    oraz:
    szpinak mrożony lub świeży drobno pokrojony ( ok. 3 łyżek)
    ok. 400 ml soku pomidorowego lub 2-3 łyżki koncentratu rozcieńczone w wodzie,
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pulpeciki ze szpinakiem w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pulpeciki ze szpinakiem w sosie pomidorowym 1. Wszystkie składniki na kulki dokładnie mieszamy na jednolitą masę i
    formujemy kulki, lekko spłaszczamy i na każdą dajemy łyżeczkę szpinaku, a następnie zlepiamy, formujemy kulki (ja robię 4 kulki). Uformowane kulki podsmażamy na patelni z każdej strony, a następnie podlewamy gorącym sokiem pomidorowym lub rozcieńczonym koncentratem pomidorowym. Posypujemy niewielką ilością ziół i dusimy pod przykryciem ok. 20-30 minut, w zależności jak duże zrobimy kulki.
    Podajemy z ziemniakami lub ryżem i dowolną surówką. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Pomidor Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować