Potrawa szybka do zrobienia, bardzo smaczna i pożywna.
40 min
Dla 2 osób
Składniki:
kulki mięsne:
ok. 40 dkg mięsa mielonego ( może być wieprzowe, drobiowe, lub mieszane)
2 ząbki czosnku zgniecione przez praskę,
mała cebula pokrojona w kosteczkę i podsmażona
namoczona w wodzie lub mleku bułka pszenna i odciśnięta,
1 surowe jajko
sól, pieprz,
oregano, majeranek lub inne zioła
łyżka posiekanej natki pietruszki,
oraz:
szpinak mrożony lub świeży drobno pokrojony ( ok. 3 łyżek)
ok. 400 ml soku pomidorowego lub 2-3 łyżki koncentratu rozcieńczone w wodzie,
Pulpeciki ze szpinakiem w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na kulki dokładnie mieszamy na jednolitą masę i
formujemy kulki, lekko spłaszczamy i na każdą dajemy łyżeczkę szpinaku, a następnie zlepiamy, formujemy kulki (ja robię 4 kulki). Uformowane kulki podsmażamy na patelni z każdej strony, a następnie podlewamy gorącym sokiem pomidorowym lub rozcieńczonym koncentratem pomidorowym. Posypujemy niewielką ilością ziół i dusimy pod przykryciem ok. 20-30 minut, w zależności jak duże zrobimy kulki.
Podajemy z ziemniakami lub ryżem i dowolną surówką. Smacznego!
Komentarze